U trendu

Na forumu o primeni modernih tehnologija i razvoju turizma

BEOGRAD – Član Gradskog veća Dragomir Petronijević najavio je da će na Forumu gradonačelnika 16+1, koji se od sutra do 17. oktobra održava u Beogradu, osnovne teme biti primena modernih tehnologija u svakodnevnom životu sugrađana i razvoj turizma.

On je, gostujući u Telemasteru na tv Hepi, istakao da je suština pedstojećeg Foruma da se spoje privrednici, ne samo iz Srbije i NR Kine, već iz drugih zemalja regiona i Evrope.

Kada je reč o primeni modernih tehnologija, želimo da kroz program smart-siti razmenjujemo iskustva, spajamo kompanije i pravimo zajedničku strategiju za budućnost, saopštio je Beoinfo.

“Želimo u Beogradu pametne kontejnere, pametnu rasvetu, parking mesta i semafore, kako bi smo olakšali svakodnevni život naših sugrađana, ali i čuvali životnu sredinu. Takođe želimo da i naši inovatori budu deo tih projekata, poput onih iz Naučno-tehnološkog parka Beograd, gde se ostvaruje profit veći od 16 miliona evra”, ukazao je Petronijević i dodao da isto veliki potencijal imaju učenici srednjih škola, koji ostvaruju izvanredne rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Kada je reč o turizmu, Petronijević je podsetio da je to najbrže rastuća privredna grana u srpskoj prestonici.

“Tokom 2017. godine ostvareno više od dva miliona noćenja, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na 2016, dok se ove godine očekuje novni rast. Srbija je u svetu prepoznata kao bezbedna i stabilna zemlja, zbog čega privlačimo sve više stranih investicija, ali i turista. Za novu sliku Srbije u svetu najzaslužniji je predsednik Aleksandar Vučić, ali i dobar rad Vlade Republike Srbije”, ukazao je Petronijević.

On je dodao da sve veći broj turista u Beograd privlači i ponovni rad Narodnog i Muzeja savremene umetnosti, uređenje Sava-promenade, jednog od najlepših šetališta u Jugoistočnoj Evropi, kao i veliki broj preuređenih fasada.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, on je podsetio da je nedavno potpisan Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kao i da predstoji usvajanje Akcionog plana za zeleni grad.

“Tim stručnjaka na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem radi na izradi tog projekta, a deo toga jeste i pametna rasveta koja štedi električnu energiju, kao i inicijativa da se zabrani upotreba plastičnih kesa, svakodnevna edukacija najmlađih, ali i da menanjamo naše loše navike i čuvamo Beograd”, zaključio je Petronijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar