Na Gradini i u Subotici zaplenjeno više od 2 tone tekstila

SUBOTICA – Carinici su na prelazu Gradina 5. avgusta zaplenili oko dve tone krijumčarene tekstilne robe iz Turske, vredne gotovo 23.000 evra, dok je tri dana nakon toga kontrolom magacina kurirske službe u Subotici zaplenjena veća količina robe sumnjivog porekla.

I na Gradini i u Subotici za deo robe postoji sumnja da je povređeno pravo intelektualne svojine poznatih robnih marki.

Prekršaj na Gradini je otkriven kada je analizom rizika kamion subotičkih registarskih oznaka, čije je krajnje odredište bila Raška izdvojen za detaljan pregled.

U njemu je pored uredno prijavljene, pronađena i gotovo tona neprijavljene robe, dečjih kompleta, dresova, peškira i kuhinjskih krpa. Za deo neprijavljene robe sumnja se da su falsifikati „adidasa“ i „najka“.

Među prijavljenom robom pronađena je 121 rolna posteljnog platna, teška više od tone, a na njemu su aplikacije diznijevih junaka i omiljenih dečjih likova iz crtanih filmova kao što su „spajdermen“, „sunđer bob“, „patrolne šape“, „frouzen“, „helou kiti“ i „kars“, zbog čega postoji sumnja da se tu radi i o povredi prava intelektualne svojine.

Kako vrednost zaplenjene robe prelazi trećinu vrednosti prevoznog sredstva, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom zadržan je i kamion.

Tri dana kasnije carinski službenici su prilikom vanredne kontrole magacina kurirske službe u Subotici otkrili veću količinu različite robe stranog porekla bez adekvatne dokumentacije o plaćenim dažbinama. Među robom su pronađene, između ostalog i električne kosačice, trimeri, motorne testere, brusilice i prskalice za voće, kao i muški i ženski veš i parfemi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike