U trendu

Na kontramitingu iskazana podrška kontroli medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenila su danas da je na kontramitingu za Radioteleviziju Vojvodine u Novom Sadu umesto borbe za nezavisnost javnog servisa, iskazana podrška političkoj kontroli medija.

Kako se navodi u saopštenju, prisustvo visokih funkcinera Srpske napredne stranke (SNS) na jučerašnjem mitingu u Novom Sadu, dokazuje da je vlast inicirala taj skup, pre svega radi zaštite interesa vladajućih krugova.

Dva novinarska udruženja ostaju pri ranijem stavu da su smene u RTV politički motivisane i da nisu sprovedene na zakonit način, na šta su ukazali i stručnjaci.

„Zbog toga ćemo nastaviti da pružamo punu podršku smenjenim urednicima i novinarima RTV-a i zalaganjima gradjana, da javni servis ostaje van domašaja vlasti i bilo čijih političkih interesa“, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV pozvali su policiju da ne ograničava rad novinarima koji prate javne skupove, jer je primećeno da su na skupu pripadnici MUP-a sprečavali novinare da snimaju predstavnike studentskih organizacija sa transparentima „Jel’ znate vi zašto protestujete“ i „Vi niste naši profesori“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.