U trendu

Na Kosovu i dalje problem nezaposlenost, korupcija i siromaštvo

Na Kosovu su i dalje najveći problemi nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, gradjani su nezadovoljni političkim pravcem Kosova, dok je značajno poraslo poverenje u institucije na centralnom nivou, rezultat je Pulsa javnosti koji je danas predstavio Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu.

Aktuelnim političkim pravcem Kosova zadovoljno je tek 14 odsto gradjana Kosova, dok je 43 nezadovoljno. Oko 36 odsto gradjana Kosova i dalje je spremno da se pridruži protestima iz političkih razloga.

Kada je reč o nacionalnosti, najspremniji da učestvuju u protestima su Albanci (38,5 odsto), šest odsto Srba i 14 odsto pripadnika drugih nacionalnih zajednica.

Prema istraživanju više od 65 odsto ispitanika smatra da su problemi sa kojima se suočava Kosovo socijalno-ekonomske prirode, a kao najveće 40 odsto izdvojilo je nezaposlenost, što je osam odsto manje nego prošle godine, 17 odsto korupciju (za 10 odsto više nego prošle godine) i devet odsto je kao najveći problem navelo siromaštvo, zbog kojeg je prošle godine bilo zabrinuto 21 odsto gradjana Kosova.

Anketa je pokazala da četiri odsto gradjana Kosova vidi organizovani kriminal i zdravstvene usluge kao drugi najveći problem.

Rezultati istraživanja pokazuju povećanje poverenja gradjana u rad institucija Kosova – više od trećine, odnosno 36 odsto anketiranih zadovoljno je radom zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa.

„Od oktobra 2016. do oktobra 2017. godine zadovoljstvo radom premijera i centralnih institucija je povećano sa 22 na 36 odsto, što je najveći rast poverenja od aprila 2014 godine“, navodi se u analizi.

Povećano je poverenje u rad Skupštine Kosova i predsednika parlamenta za 13, odnosno 11 odsto, kao i poverenje u rad predsednika Kosova, za oko 12 odsto.

Gradjani Kosova za oko 15 odsto više veruju pravosudnim organima, nego u 2016. godini, a tužilaštvu za oko 17 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.