Na Kosovu moguća politička kriza

Kosovo se suočava sa potencijalnom političkom krizom pošto novi saziv parlamenta danas nije uspeo da izabere predsednika, što izaziva sumnju u to da li će koalicija koja je pobedila na izborima u junu moći da osigura većinu, ocenio je AFP.

Izbor predsednika parlamenta je od ključnog značaja jer, kako se navodi, pokazuje da li koalicija koja uključuje bivše komandante OVK, može da prikupi dovoljno glasova da imenuje premijera.

Kako se podseća, na izborima je najviše glasova osvojila takozvana „ratna koalicija“ predvođena Ramušom Haradinajem, ali ona ima samo 39 od 120 mesta u paralmentu.

Sledi Samoopredeljenje sa 32 mesta, i Demokratski savez Kosova (DSK) sa 29, koji odbijaju da uđu u savez sa „ratnom koalicijom“, što sprečava formiranje stabilne vlade.

Izbor predsednika je ključni korak za konstituisanje parlamenta i omogućava da predsednik imenuje premijera, navodi francuska agencija i dodaje da mandatar zatim ima 15 dana da predloži sastav vlade koji treba da odobri skupštinska većina.

Današnji neuspeli pokušaj da se izabere predsednik parlamenta izazvao je zabrinutost među posmatračima da bi Kosovo moglo da ide ka novim izborima, navodi AFP.

Ako Samoopredeljenje i koalicija predvođena DSK ne podrže „ratnu koaliciju“ onda bi „Kosovo moglo da ide na nove izbore“, rekao je politički analitičar Ramuš Tahiri.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike