U trendu

Na Krfu se digrala se najveća drama u istoriji srpskog naroda

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas povodom stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido da se na tim grčkim ostrvima odigrala „jedna od najvećih drama u istoriji srpskog naroda“.

„Verovali smo u sebe i naterali saveznike da nam dozvole da probijemo Solunski front 1918. godine, čime je slomljena kičma silama Osovine i okončan do tada najveći rat u istoriji ljudske civilizacije“, rekao je Nikolić na ostrvu Vido.

On je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti da su zajedno sa Srbima na tom frontu ginuli vojnici iz Francuske, Rusije, Engleske, Irske, Škotske, Grčke, vojska Esad Paše, Kanade, Italije.

„Verujemo da Solunski front 1915. godine nije mogao da spasi srpsku vojsku, iako su u Nišu Saveznike čekali slavoluci okićeni cvećem i nada naroda da će evropske vojske stići. Verujemo da bi nam pomogli da su mogli i da bi sprečili da Austrijanci, Mađari, Nemci, Bugari pregaze Srbiju“, rekao je Nikolić.

Na Solunskom frontu poginulo je oko 21.000 srpskih vojnika, 23.000 francuskih vojnika, 3.000 britanskih vojnika, 1.500 grčkih vojnika, 3.500 italijanskih vojnika, naveo je Nikolić.

Po naredbi ruskog cara Nikolaja u Solun je stiglo 10.000 pripadnika moskovskog vojnog okruga i oko 4.300 medju njima je stradalo na frontu, podestio je Nikolić.

„Sve njih Srbija nikada neće zaboraviti“, poručio je predsednik Srbije, izrazivši zahvalnost i savezničkim medicinskim misijama i narodu Krfa.

Nikolić danas prisustvuje otvaranju nove stalne postavke „Srbi na Krfu 1916-1918“ u Srpskoj kući i biće proglašen za počasnog gradjanina opštine Krf.

On je 6. aprila doneo ukaz o odlikovanju Opštine Krf Sretenjskim ordenom prvog stepena za iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima koji su se pre 100 godina iskrcali na ostrvo Krf.

Predsednik opštine Krf Kostas Nikoluzos izjavio je da se današnjom ceremonijom odaje pošta onima koji su izgubili život za vreme boravka srpske vojske na Krfu u periodu od 1916. do 1918. ali i da se upućuje snažna poruku solidarnosti i humanizma celom svetu.

Prema njegovim rečima, vek posle Solunskog fronta odnosi Srbije i Grčke „ostaju jaki i da vremenom postaju još jači“.

„Bratimljenje naše opštine sa gradovima u Srbiji, kao što su Beograd, Kruševac, Aleksandrovac, Zemun, Čajetina i Palilula potvrđuje naše istorijsko prijateljstvo“, rekao je Nikoluzos.

On je rekao da danas izbegličko pitanje predstavlja ozbiljan problem za Evropu i da je potrebno je da se vratimo unazad u našu istoriju i da na tom primeru naučimo.

„Evropa ne može da diže zidove. Ova logika je neistorijska, nehumana i nedemokratska“, rekao je predsednik opštine Krf.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.