U trendu

Na narednoj sednici o Predlogu zakona o sprečavanju porodičnog nasilja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će na narednoj sednici parlamenta razmatrati Predlog zakona o sprečavanju porodičnog nasilja i izmene Krivičnog zakonika koji predvidjaju nova krivična dela i oštrije kazne za nasilje u porodici.

Gojković je otvarajući konferenciju Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Srbije, rekla da će donošenjem tih akata Srbija dobiti sveobuhvatan sistem u borbi protiv nasilja u porodici.

Ona je pohvalila rad Ženske parlamentarne mreže i napomenula da se Srbija nalazi na petom mestu u Evropi po broju žena koje se bave politikom.

Poverenica za za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da najznačajnija podrška i poruka koju Ženska parlamentarna mreža šalje svim gradjanima  –  da može da se radi zajedno bez obzira na političke i ideološke ili bilo koje druge razlike.

„Poruka je da sve javne politike koje vode različite političke partije moraju sadržati rodnu perspektivu, jer bez istinske ravnopravnosti muškaraca i žena nema ozbiljnog razvoja društva“, rekla je poverenica.

Ona je kazala da u javnom političkom životu učestvuje mnogo više žena nego pre 15 godina što je pohvalno, ali još nije dovoljno s obzirom da žene čine više od polovine stanovništva i ta slika treba da se odražava na svim mestima, a pre svega u parlamentu.

„Ta slika treba da odražava realno stanje jer je to jedini put u istinski ravnopravno društvo koje pruža iste šanse svima“, kazala je Janković.

Govoreći o diskriminaciji žena, ocenila je da je diskriminacija najčešće prisutna u oblasti rada i zapošljavanja i istakla da se to mora promeniti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.