U trendu

Na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj nema oštećenja

BEOGRAD – Na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu nema tragova nikakvih oštećenja, osim što je donji deo spomenika obmotan providnim materijalom.

Na društvenim mrežama juče popodne pojavila se fotografija na kojoj se vidi da je natpis na donjem delu spomenika precrtan crnom bojom, a koju su danas objavili pojedini mediji.

Nije poznato kada je fotografija nastala, ali njen autor navodi da je crni sprej „verovatno posledica jučerašnjih događaja u Parizu“.

Tanjug je Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uputio pitanje da li je spreja uopšte bilo ili je u međuvremenu uklonjen, a odgovor će, kažu u toj instituciji, biti dostupan javnosti kada utvrde sve činjenice.

Beogradski mediji objavili su vest o najlonu na spomeniku uz tumačenje da se to dogodilo nakon ceremonije u Parizu, u nedelju, povodom 100 godina od završetka Velikog rata, na kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao adekvatno mesto srazmerno ulozi Srbije u pobedi u Velikom ratu i broju žrtava koje je podnela.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu je postavljen 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.