najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nadležne institucije će odmah reagovati na nasilje

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Marija Obradović izjavila je danas da je suština nedavno usvojenog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici  –  koordinacija državnih organa, institucija i udruženja koja se bave problemom tog nasilja.

Obradović je za televiziju Pink navela da će institucije kojim se žrtva obraća morati odmah da reaguju na prijavu nasilja u porodici.

“Sada u policiji, tužilaštvu, centrima za socijalni rad imate obavezu i posebno lice koje se bavi problemom sprečavanja nasilja. Policijski službenik koji primi poziv mora da obavesti to lice u policiji i da kaže  –  još jedan slučaj nasilja, evidentiraj, izadji, reaguj! To lice dalje koordinira sa tužilaštvom, sudovima, kasnije centrima za socijalni rad”, rekla je Marija Obradović, koja je i potpredsednica SNS i predsedica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Ona je kazala da policijski službenik zadužen za nasilje može da nasilnika udalji iz kuće na 48 sati na osnovu procene rizika, a tužilac u prvih 24 časa odlučuje o tome da li će produžiti udaljenje nasilnika iz doma.

“Postoji grupa za koordinaciju i saradnju koja će se redovno sastajati, gde će biti predstavnici policije, tužilaštva, centara i da će redovno pregledati šta je uradjeno u prethodnom periodu, zašto odredjeni slučajevi stoje”, rekla je Obradović i dodala da će se pratiti ključni teški slučajevi čije rešavanje će služiti za primer.

Ona je podsetila i da je juče obeležen Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama  –  25. novembar, čime je započela kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

(Beta)

1 komentar
  1. Običan Srbin

    Kome god ste vi iz SNS pomagali taj je nadrljao. Sa druge strane, kome god ste pretili taj je procvetao. Šta se s vama dešava?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike