U trendu

Nagrada autorima filma Svedoci

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ove godine pripala je Milošu Teodoroviću i Ivani Lalić Majdak za dokumentarni film „Svedoci“.

Odluku je doneo žiri koji su činili novinarka B92 Brankica Stanković, glavni i odgovorni urednik redakcije Newsweek-a, Milorad Ivanović, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, članica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Žužana Serenčeš i docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Vladimir Barović.

Kako je navedeno u saopštenju organizatora takmičenja Novosadske novinarske škole, konkurs za nagradu bio je otvoren tokom maja ove godine. Prijavljeno je ukupno 18 istraživačkih priča, od kojih je 17 ušlo u proces ocenjivanja nakon administrativne procene. Žiri je doneo odluku da prvu nagradu dodeli Milošu Teodoroviću i Ivani Lalić Majdak sa četiri glasa „za“ i jednim „protiv“.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je prilikom uručivanja sertifikata istakao da je istraživačko novinarstvo najprestižniji oblik novinarstva.

„Ono zahteva integritet novinara koji se njime bavi, ali istovremno hrabrost, posvećenost i spremnost novinara da provede mesece, nekada i godine u istraživanju teme. Krajnji rezultat je uvek nešto o čemu se govori u javnosti i obično nikoga ne čini ravnodušnim. Cilj ovakvog rada je da u žižu javnosti dovede teme i pitanja koja imaju veliki društveni ili javni interes, ali koje se radije ostaju skrivene“, kazao je Benedikt.

Nagradni fond za najbolja ostvarenja objavljena u Srbiji u 2014. godini iznosi ukupno 10.000 evra, a predviđeni fond za pojedinačne nagrade iznosi od 3.000 do 5.000 evra.

Žiri je odlučio da zbog značajne razlike u kvalitetu radova ove godine dodeli samo prvu nagradu, uz maksimalan novčani iznos od 5.000 evra, a da se preostala sredstva preusmere u nagradni fond za narednu godinu.

Dokumentarni film „Svedoci“ bavi se položajem zaštićenih svedoka u sudskim procesima pokrenutim povodom zločina na Kosovu. Spremnost ljudi iz policije, vojske i paravojnih formacija da javno govore o zločinima u kojima su učestvovali ili su bili svedoci nikada nije ohrabrivana, već su takve osobe izlagane pretnjama i ucenama. Dokumentarni film „Svedoci“ premijerno je emitovan na kanalu B92 Info 23. oktobra 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.