U trendu

Nagrada grada nosiće ime Despota Stefana Lazarevića

BEOGRAD – Nagrada grada Beograda ubuduće će nositi ime Despoata Stefan Lazarevića, potvrdio je za Tanjug zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Podsetio je da je Beograd nekada imao Oktobarsku nagradu koja se dodeljivala svakog oktobra na dan oslobođenja prestonice u Drugom svetskom ratu, da bi 90-ih godina bila preimenovana u Nagradu grada Beorgada, koja se dodeljivala u aprilu.

Odluka da se nagrada nazove po despotu Stefanu Lazareviću je logična jer je on, podseća Vesić, bio jedan od najznačajnijih vladara u čije vreme je Beograd proglašen glavnim gradom Srbije i postao značajan trgovinski, kulturni, politički i vojni centar.

„Zato je bilo logično da Nagradu grada Beograda, onima koji je zasluže svojim delima, nazovemo po despotu Stefanu Lazareviću i na taj način još jednom pokažemo da smo ponosni na vreme kada je on stvarao i vodio Beograd“, rekao je Vesić.

Naveo je da će se, osim novčanog dela i plakete, ubuduće svim dobitnicima nagrade dodeljivati i statua despota Stefana Lazarevića koja će, dodao je, biti identična spomeniku koji će biti podignut na uglu Bulevara despota Stefana, Drinčićeve i Carigradske ulice.

„Ovo je velika stvar za Beograd i još jedan dokaz da vodimo računa o svojoj istoriji, da se kao narod povezujemo sa srednjim vekom i podsećamo građane da smo država koja nije nastala u 19. veku, kao što su nastale mnoge druge države na Balkanu, već da ima svoju istoriju dužu od 800 godina“, dodao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.