U trendu

Nagrada za izuzetnost Hemofarm fondacije dodeljena neurologu Elki Stefanovoj

Ovogodišnja Nagrada za izuzetnost Hemofarm fondacije dodeljena je večeras neurologu Elki Stefanovoj za doprinos izučavanju neurodegenerativnih bolesti, radu sa ljudima obolelim od demencije i razvijanju prvog Centra za poremećaje pamćenja i demencije u Srbiji i regionu, pri Kliničkom centru Srbije.

Navodeći da priznanje prima u ime svih kolega sa Klinike za neurologiju, profesor doktor Elka Stefanova je kazala da je njena najveća želja da u najskorijoj budućnosti bude pronadjena terapija koja menja tok Alchajmerove i drugih neurodegenerativnih bolesti.

„Mi zajedno činimo tim koji je sve svoje profesionalne kapacitete i vreme stavio u službu izučavanja neurodegenerativnih bolesti i što je moguće ranijeg postavljanja dijagnoze. Sve nas na tom putu vodi radoznalost i želja da se borimo protiv zaboravljanja, jer je Alchajmerova bolest težak protivnik. Progresivna je i za nju savremena medicina još uvek nema pravi lek“, kazala je ona na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. 

Nagradu je na svečanosti u beogradskom Muzeju savremene umetnosti uručio generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger koji je tom prilikom kazao da je Hemofarm fondacija ovu nagradu ustanovila kako bi široj javnosti predstavila pojedince ili organizacije koje su svojim radom zadužile društvo.

Pored statue u obliku ždrala kao simbola istrajnosti i dugovečnosti, rad umetnika Aleksandra Vaca, nagradu čini i novčani deo kao podsticaj za dalji razvoj projekta.

Elka Stefanova je diplomirala i magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je i doktorirala 1992. godine. Usavršavanje je nastavila na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji a po povratku u Srbiju formirala je Centar za poremećaje pamćenja i demencije na Neurološkoj klinici Kliničkog centra Srbije.

Hemofarm fondacija ustanovila je Nagradu za izuzetnost 2018. godine, u znak obeležavanja 25 godina postojanja. Dodeljuje se istaknutim pojedincima, institucijama ili organizacijama koji su dali nemerljiv doprinos u oblasti zdravstva, obrazovanja i kulture. 

Prvi dobitnik priznanja bio je direktor Istraživačke stanice „Petnica“ Vigor Majić za razvijanje autentičnog modela izvanškolskog obrazovanja kojim je po obrazloženju žirija, uspeo da zadrži visok nivo kvaliteta nastave i ostvari širok uticaj na čitave generacije mladih ljudi i na stotine nastavnika.

Tokom prethodnih 26 godina Hemofarm fondacija realizovala je više od 2.000 aktivnosti u vrednosti većoj od 12,5 miliona evra, a osim podrške zdravstvenom, obrazovnom i kulturnom sistemu Srbije i regiona i brojnim projektima zaštite životne sredine i sporta, Fondacija se već treću godinu zalaže za povećanje broja donora i transplantacija organa u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.