najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nagrade za tvitove o transparentnom vlasništvu u medijima

Regionalna kampanja “Čiste vesti, čista politika, čisti ljudi”, koja se bavi transparentnošću vlasništva u medijima, počela je danas na društvenoj mreži Tviter (Twitter), a korisnici te mreže moći će da osvoje i novčane nagrade ukoliko napišu najbolji tvit na tu temu.

Kampanja je pokrenuta u okviru regionalnog projekta “Media Circle” koji finansira Evropska komisija a predvodi organizacija Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, zajedno sa partnerima iz Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Makedonije.

Korisnici Tvitera treba da svojim kreativnim tvitovima doprinesu osvetljavanju problema na koji je kampanja usmerena, a to je insistiranje na transparentnosti vlasništva nad medijima i posledicama uskraćivanja tih informacija javnosti.

“Mediji kreiraju stvarnost, no kreatori te stvarnosti, odnosno stvarni posredni vlasnici medija, nisu poznati. Pravo javnosti je da zna pozadinu informacije, da dobije odgovore na pitanja ko, kako i zbog čega utiče na formiranje našeg suda, kao i da zna sve o onima koji poseduju društvenu moć i mogu uticati na njihove živote”, piše u najavi kampanje.

Da bi korisnici Tvitera mogli da učestvuju potrebno je da na napišu tvit u kojem se na “jedinstven i kreativan način osvrću na problematiku netransparentnog vlasništva nad medijima”, a uz tvit je potrebno dodati i heštagove #Fairpress, #BeneficialOwnership i ime zemlje iz koje je tvit poslat, na primer #Srbija.

“Pogodiš tvitom u srž problema, ostvariš najviše lajkova i retvitova i osvajaš nagradu! Svaki lajk nosi jedan bod, svaki retvit dva boda. Broj tvitova koje možeš napisati je neograničen, možeš ih pisati i na engleskom i na svom maternjem jeziku, jedna osoba može dobiti samo jednu nagradu”, poručili su nosioci kampanje.

Ukupno će biti podeljeno 18 nagrada, po tri u svakoj od zemalja učesnica u projektu, tako da nagrada za prvo mesto i najbolji tvit u Srbiji iznosi 300 evra, nagrada za drugo mesto 200 i nagrada za treće mesto 100 evra.

Najbolji tvitovi biće objavljeni u svim audio-vizuelnim materijalima kampanje u svim zemljama koje su obuhvaćene projektom.

Kampanja traje do 10. decembra 2016. godine, a svi tvitovi objavljeni nakon tog datuma neće ulaziti u izbor za najbolji tvit, objašnjeno je u najavi kampanje.

Kampanju i projekat u Srbiji sprovode zajedno Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a više informacija može se pronaći i na zajedničkom sajtu projekta fairpress.eu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike