U trendu

Najzastupljenija dikriminacija pri zapošljavanju

Diskriminacija u Srbiji, kao i u Evropi najprisutnija je pri zapošljavanju i u radnom odnosu, izjavila je danas poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

„Najveći broj pritužbi upućen je povodom diskriminacije u oblasti rada. To je zapravo život, to muči gradjane Evrope“, rekla je Janković na predstavljanju vodiča za prepoznavanje slučajeva diskriminacije pred organima javne vlasti.

Prema njenim rečima diskriminacija u osvarivanju prava u službama javne vlasti drugi problem sa kojima se suočavaju gradjani, posebno u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

Gradjini Srbije diskriminisani su i zbog invaliditeta, starosti, bračnog statusa i seksualne orijentacije.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić kazala je, predstavljajući, „Vodič za prepoznavanje slučajeva diskriminacije pred organima javne vlasti, da šest godina postojanja zakona o diskriminaciji nije dovoljno da se to zakonodavstvo ukoreni i da se i gradjani i službenici javne uprave „naviknu na njega“.

„Diskriminacija najviše boli kada dodje od onoga ko treba da vas štiti“, kazala je Pajvančić.

Ona je kazala da diskriminacija na osnovu pola postoji i da, iako je propisana plata za jedno radno mesto, žene primaju manje jer uzimaju porodiljska odsustva i odsustvuju zbog negovanja dece.

Kao još jedan primer diskriminacije koja se pojavljuje u pravilima, Pajvančić je navela odluku grada Beograda da ženama koje su u sigurnoj kući daje novčanu pomoć za pokretanje sudskog postupka, dok tu mogućnost ne daju ženama žrtvama porodičnog nasilja koje imaju gde da se sklone.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.