Nakon 134 godine Beograd ima novu železničku stanicu

Železnička stanica Beograd Centar u Prokopu od danas je nova polazna i dolazna stanica za sve vozove u domaćem i medjunarodnom saobraćaju, osim onog na relaciji Beograd-Bar koji će polaziti iz stanice Topčider.

Glavna železnička stanica u centru grada tako je nakon 134 godine prestala da radi, a prema navodima gradskih čelnika postaće muzej.

Kako je saopštilo preduzeće „Infrastruktura Železnice Srbije“, železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica ukinuto je sinoć u 21.45, nakon što je poslednji voz iz te stanice krenuo u Budimpeštu. 

„Dva para medjunarodnih vozova koji saobraćaju izmedju Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 medjunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza izmedju Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza izmedju stanice Beograd Centar i Resnika“, piše u saopštenju. 

Prvi put pet vozova dnevno će saobraćati izmedju centra Beograda i Vršca, navodi se u saopštenju i dodaje da je stanica „Vukov spomenik“ potpuno pripremljena da od danas kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica – Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar – Vršac.

Zgrada Glavne železničke stanici u Beogradu, iz 1884. godine, postaće muzej istorije nastanka srpske države. Novim palnom ukinuta je i priobalna pruga iz tog doba, a na prostoru stanice i pomoćnih železničkih objekata uz reku Savu se gradi naselje „Beograd na vodi“.

Zbog ukidanja glavne stanice koje smatraju štetnim za grad, protestovalo je nekoliko grupa gradjana, a i Udruženje ljubitelja železnica juče se protestom oprostilo od Glavne Železničke stanice.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike