U trendu

NALED: Jedinstveno elektronsko sanduče eUprave zameniće poštara

Vlada Srbije usvojila je Program razvoja elektronske uprave za period od 2020. do 2022. kojim je predvidjeno da u naredne dve i po godine najveći broj usluga javne uprave bude dostupan gradjanima i privredi putem interneta ili mobilnog telefona, objavio je danas NALED.

Očekuje se uspostavljanje novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po gradjana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije, navedeno je u saopštenju.

Program razvoja elektronske uprave ima četiri cilja, a za gradjane su najznačajniji unapredjenje Portala eUprave, povećanje broja elektronskih usluga i novi pristup digitalizaciji procedura s fokusom na životne dogadjaje.

U slučaju preseljenja, plaćanja poreza, registracije automobila i drugim sličnim prilikama, gradjani će moći da odmah elektronski obave sve postupke,umesto da ih rešavaju jedan po jedan.

Sve usluge će biti dostupne i putem mobilnog telefona, a gradjani i privreda će imati mogućnost da prate u kojoj fazi rešavanja je njihov zahtev i na kraju da ocene kvalitet usluge.

Osnova razvoja eUprave biće digitalna infrastruktura: završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive. Taako bi se u potpunosti digitalizovao rad javne uprave i omogućili prijem, izrada i čuvanje elektronskih dokumenata.

Od strateškog značaja su, kako je navedeno, završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad na nov način, u digitalnom okruženju.

Jedan od ključnih ciljeva Programa je pravna sigurnost eUprave.

Gradjani će moći da provere koje podatke organi čuvaju o njima, da podnesu zahtev za izmenu ili saznaju ko i kako koristi te podatke.

Elektronske dokumente će prepoznavati i prihvatati sudovi, beležnici i izvršitelji, dok će institucije njihovu autentičnost potvrdjivati svojim ePečatom, umesto ePotpisom pojedinačnih službenika.

Programom će biti rešeno i pitanje dostavljanja dokumenata.

Umesto da čekaju poštara, gradjani i privreda dobijaju elektronsko rešenje lokalne poreske administracije za porez na imovinu u Jedinstveno elektronsko sanduče na Portalu eUprava.

Slično će biti i sa dostavljanjem rešenja suda, katastra ili nekog drugog organa, čime će biti rešen višedecenijski problem zastarevanja postupaka usled loše dostave, a očekuje se da do 2022. elektronsko sanduče ima najmanje 640.000 gradjana i 150.000 firmi.

Poseban cilj Programa posvećen je otvaranju podataka koji su u posedu državnih organa kako bi ih svi gradjani, a posebno privreda, mogli da koriste za kreiranje novih usluga i proizvoda i podsticanje ekonomskog razvoja.

To će biti osnova i za kreiranje platforme za razmenu podataka od značaja za lokalni razvoj kako bi lokalne samouprave počele da primenjuju koncept pametnih gradova u razvoju usluga.

Program razvoja eUprave 2020-2022. je strateški akt Vlade sačinjen u skladu sa Zakonom o planskom sistemu.

Sastavili su ga udruženim snagama Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao predlagač akta, i Kancelarija za IT i eUpravu, u saradnji s NALED-om, a uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva posredstvom UNDP, kao i Evropske unije u okviru projekta Reforma javne uprave.

Kao radna platforma za formulisanje ciljeva, mera i prioriteta programa poslužio je Koordinacioni savet Vlade Srbije za elektronsku upravu, kroz aktivno učešće IT stručnjaka državnih organa, predstavnika fakulteta, PKS i NALED-a.

Pored javne rasprave sprovedene su i dodatne konsultacije kroz fokus grupe i razgovore s privrednicima, lokalnim samoupravama, međunarodnom zajednicom i donosiocima odluka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.