najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Napeto u Gračanici – Marku Đuriću dozvoljen prolaz

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je novinarima da je večeras u Gračanici došlo do grubog i protivpravnog pokušaja njegovog hapšenja i deportovanja sa Kosova.

Kosovska policija je večeras u Gračanici na pola sata-sat zaustavila vozilo u kojem se nalazi Đurić, i zahtevala da on napusti Kosovo, da bi kasnije rekla da će mu omogućiti da nastavi posetu po protokolu, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Đurić je rekao da je došao u Gračanicu da bude sa svojim narodom i da je, zahvaljujući spontanom okupljanju i zajedništvu srpskog naroda, propao taj, kako ga je nazvao, sramni pokušaj kosovske policije.

„Jedinstvom građana pokazali smo da ni kosovska policija, koja nije tu kada treba da zaštiti Srbe i srpske svetinje, ne može da se ponaša kako hoće“, rekao je Đurić.

On je nalgasio da niko i nikada neće upseti da zaustavi srbe u njihvooj želji za ostankom i opstankom na Kosovu i Metohiji.

„Mislim da je sramni pokusaj kosovske policije bacio ljagu na većinu građana KiM albanske i svih naciionalnosti“, naglasio je Đurić.

On je kazao da je kao razlog za pokušaj njegovog hapšenja i deportovanja sa Kosova naveden „nekakav prekršaj agende“, čega nije bilo.

Đurić je na kraju rekao da ne zna zašto se sve to desilo i sa čim ima veze, ali je istakao da to „nema veze sa zdravim razumom“.

Kako je javio izveštač Tanjuga sa lica mesta, policajci su najpre, kada su zaustavili Đurićevo vozill, rekli da imaju naredbu da ga otprate do Merdara, na administrativnoj liniji, pod pretnjom hapšenja, ako direktor Kancelarije za KiM to bude odbio.

Đurić ima uredno najavljenu posetu Kosovu i Metohiji, koja ističe u četvrtak ujutru, a koja je u skladu sa ranijim sporazumima između Beograda i Prištine.

Na raskrsnici na kojoj je zaustavljen automobil u kome se nalazio Đurić, okupio se veliki broj građana koji se na trenutke oglašavali skandiranjem: „Srbija, Srbija“.

Nakon pola sata-sat, policija je saopštila Đuriću i ljudima u njegovoj pratnji da će im biti omogućen prolaz i nastavak posete, što su građani propratili aplauzom i skandiranjem „Marko Srbine“.

Đurić je tada, po prvi put posle zaustavljanja vozila izašao iz automobila i otpozdravio građanima.

Na licu mesta su i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ali i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike