U trendu

Narodna stranka: Puna plata za medicinare dok su na bolovanju

Narodna stranka zatražila je danas da se svim zdravstvenim radnicima u vreme bolovanja isplaćuje pun iznos zarade umesto što im se, prema sadašnjem zakonu, odbija više od trećine plate.

U saopštenju, Narodna stranka kao primer navodi se da medju više od 5.000 obolelih i 15 preminulih od malih boginja (morbila) ima i zdravstvenih radnika.

„Posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu medicinara koji, uz decu, spadaju u visoko rizičnu grupu jer prvi dolaze u kontakt s najtežim bolesnicima i bolestima“, poručeno je iz Narodne stranke.

Članica Odbora za zdravstvo Narodne stranke, doktorka Mirjana Zlatković Švenda, izjavila je da zdravstveni radnici neretko i bolesni dolaze na posao, jer im se za odsustvovanje zbog bolovanja odbija trećina plate, zbog čega se povećava rizik za širenje raznih zaraza, a ujedno i produžava vreme oporavka.

„Kada se ovome doda i činjenica da su plate lekara neznatno više u odnosu na prosečni lični dohodak u Srbiji, koji je u januaru ove godine, prema zvaničnim podacima, iznosio 420 evra, jasno je zašto je toliko povećan odliv naših lekara u inostranstvo“, navela je Mirjana Zlatković Švenda.

Navela je da se obolevanje od malih boginja neće zaustaviti dok se ne preduzmu ozbiljne mere koje podrazumevaju pre svega vakcinaciju dece, a onda i proveru imuniteta, te ukoliko on nedostaje, i vakcinaciju odraslih.

Ona je podsetila da su nevakcinisana deca u povećanom riziku da obole od morbila čiji se virus izuzetno lako prenosi.

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do 28. juna od malih boginja obolela je 5.661 osoba, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U Institutu „Torlak“ laboratorijski je potvrdjeno 2.851 slučaj malih boginja.

Prema podacima „Batuta“, od komplikacija uzrokovanih malim boginjama umrlo je 15 osoba. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.