U trendu

Nasilje nad starima poslednji tabu u Srbiji

proteklih pet godina broj slučajeva nasilja nad starima porastao je dva i po puta. Porazna statistika za prošlu godinu glasi da su centri za socijalni rad evidentirali 23.218 slučajeva porodičnog nasilja, a meta su 3.050 puta bili najstariji članovi porodice.

Ove podatke saopštio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na konferenciji koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima organizovao Crveni krst Srbije i poverenica za rodnu ravnopravnost.

Vulin je istakao da je ovaj vid zlostavljanja poslednji tabu o kome žrtva ne govori i da se to mora promeniti.

– Protiv počinilaca je tokom prošle godine podneto 38 krivičnih prijava, a izrečeno je osam mera obaveznog lečenja. Najčešće je u pitanju bilo fizičko i psihičko nasilje, a zatim zanemarivanje i seksualno nasilje nad starima. Po pravilu se sve to dešava u porodici i zato je više od nasilja, jer nosi životno razočarenje i gubitak dostojanstva – rekao je Vulin i poručio da žrtve ne smeju da ćute o nasilju kojem su izložene.

– Srbija je među pet najstarijih zemalja sveta i ta činjenica neće u skorije vreme biti izmenjena. Između ostalog i zato moramo sprečiti nasilje nad starima – istakao je ministar Vulin i najavio medijsku kampanju u kojoj će se o ovom problemu progovoriti javno.

Žofija Pustaj, šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, dodala je da je na svetskom nivou jedna od šest starijih osoba pretrpela neki vid nasilja i naglasila da je dobro što Srbija sve više brine o životu starih.

Direktor Crvenog krsta Dragan Radovanović naglašava da je ovogodišnja tema obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima u svetu posvećena finansijskoj zloupotrebi starijih osoba. Ona se ogleda u tome da deca uzimaju njihovu štednju bez dozvole, onemogućavaju im pristup imovini i prihodima ili zloupotrebljavaju punomoćja.

Radovanović se osvrnuo na rezultate istraživanja koje je Crveni krst sproveo u 2016. i najavio da će ona biti osnova za pisanje preporuka vladi za smanjenje diskriminacije i nasilja nad starima. Prema tim rezultatima, 18,6 odsto anketiranih doživelo je neki oblik zlostavljanja. Podaci su slični telefonskom istraživanju obavljenom krajem 2015. godine, u kome je 19,6 odsto najstarijih sugrađana priznalo da je bilo izloženo nasilju.

– Nasilju u gotovo svim oblicima više su izloženi stariji sa nižim nivoom socijalnih aktivnosti i oni koji su funkcionalno zavisni i koji pate od hroničnih bolesti. Potrebne su i preventivne i kaznene mere kako bi se ono sprečilo – naglašava Radovanović.

Marija Raković, iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), kaže da treba obratiti pažnju i na život i potrebe starih na selu.

– Istraživanje o njihovom životu uradili smo prošle godine sa Crvenim krstom i poverenikom za zaštitu ravnopravnosti. Ove godine ćemo isto istraživanje sprovesti u gradovima kako bismo napravili poređenje. O lošem životu starih na selu dovoljno govori podatak da 40 odsto njih kaže da su narušenog zdravlja, ali da godinu dana nisu bili u mogućnosti da odu kod doktora – kaže Rakovićeva.

Na temu „Nasilje ostavlja trajne modrice na duši”, konferenciju za medije je održalo udruženje „Snaga prijateljstva”. Oni su, uz podršku vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, započeli kampanju zaustavljanja nasilja i diskriminacije starijih žena, koje su tri puta češće žrtve porodičnog nasilja nego stariji muškarci.Beograd osniva savet za unapređenje položaja starih

Grad Beograd će formirati savet koji će se prvi put sistematski baviti unapređenjem položaja starijih sugrađana, najavio je gradonačelnik Siniša Mali, a prenosi Tanjug.

– Trend porodičnog nasilja nad starim osobama je u porastu, a najveći broj slučajeva se ne prijavljuje, pa je broj zlostavljanih daleko veći od broja dostupnog javnosti. Tome prevashodno doprinosi izbegavanje starijih osoba da traže zaštitu, kao i njihova neinformisanost o institucijama nadležnim za postupanje u slučajevima fizičkog nasilja i zanemarivanja – rekao je Mali i dodao da istraživanja ukazuju da su starije osobe najčešće izložene nekom obliku zlostavljanja ili zanemarivanja u primarnoj porodici

Ključni segment prevencije nasilja nad starijim osobama treba da bude obrazovni sistem u kome će se mlađe generacije odgajati u duhu međugeneracijske solidarnosti i tolerancije, izjavila je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a prenosi Tanjug.

– Da bi se stariji zaštitili od zlostavljanja i nasilja, veoma je važna stalna edukacija zaposlenih u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, policije, pravosudnog sistema – navela je poverenica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar