najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nastavak postupka pravne rehabilitacije Milana Nedića

U Višem sudu u Beogradu u ponedeljak bi saslušavanjem svedoka trebalo da bude nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika pronacističke Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Nastavak postupka zakazan je za 10 časova, a medju sedam predloženih svedoka su i univerzitetski profesor Kosta Čavoški i istoričar Bojan Dimitrijević, koga je nedavno Demokratska stranka isključila iz članstva zbog „relativizacije fašizma i zalaganja za odbranu generala Milana Nedića“.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nije sudjeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

(Beta)

1 komentar
  1. neregistrovan

    To samo dokazuje da smo mi fašistička zemlja. Od Draškovićevog satanizma da smo poslednji bastion komunizma do evo sada satanizacije da smo fašisti. Da li imamo razumnih ljudi koji će ovo zaustaviti i vratiti Srbiju tamo gde joj je mesto. Pa jedna NDH, fašisticka tvorevina, danas važi za antifašističku zemlju, a mi eto zbog gomile idiota postadosmo fašisti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike