U trendu

Nastavak procesa po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljen postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedeć proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica.

Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

U dosadašnjem toku postupka saslušano je nekoliko svedoka.

Predlagači rehabilitacije takođe osporavaju validnost zapisnika o saslušanju Nedića od 9. januara 1946. godine koji je sastavila Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, jer ne sadrži potpise ni Nedića ni onih koji su ga saslušali.

Tvrde da je zapisnik nepouzdan kao dokaz, jer je na 14. mesta izostavljena izjava Nedića, a umesto teksta stoje tri tačke.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju, a prilikom svakog ročišta ispred zgrade suda se skupljaju pristalice i protivnici rehabilitacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.