U trendu

Nastavlja se čišćenje nedovršene pravoslavne crkve u centru Prištine

Episkop raško-prizrenski, Teodosije rekao je da je danas treći dan kako monasi, sveštenici i vernici te eparhije SPC čiste neogradjeno dvorište i unutrašnjost nedovršenog hrama Hrista spasa u centru Prištine.

Teodosije je kazao da je očišceno mnogo smeća, gareži, ostataka zapaljenih auto-guma i izmeta u crkvi i korova oko nje.

„Sve je to trebalo dobro očistiti, oprati, zatim okrečiti neke zidove koji su bili prekriveni pogrdnim grafitima, naročito u oltaru crkve. Mi čistimo i pripremamo ovaj naš hram za bogoslužbenu upotrebu“, rekao je Teodosije za agenciju Beta.

On je rekao da su tokom radova u tri protekla dana tu i Kosovska policija, pripadnici KFOR-a, i da su medjunarodni zvaničnici razgovarali s njim i s drugima koji su tu radili.

„Obilaze nas i uveren sam da nećemo ovde biti ostavljeni sami, već da ćemo imati njihovu podršku, ako nizašta drugo, nego da ovaj hram bude obezbedjen i da se ovde ne dešavaju nemili dogadjaji kao proteklih godina čega smo bili svedoci“, rekao je Teodosije.

Po rečima Teodosija, to što sada rade, nije samo doprinos tom hramu, „nego je i naš doprinos i gradu Prištini“ i dodao da prolaznici zastajkuju, fotografišu, raspituju se.

Teodosije je rekao da prolaznici znaju kako je taj prostor izgledao, da primećuju promene i da je uveren da većina pozitivno gleda na akciju čišćenja.

„Naša je obaveza da imovina SPC bude očišćena, uredjena, kultivisana, a naročito hram da dobije izgled kakav mu priliči, da to više ne bude stecište beskućnika i nedobronamernika, nego da bude dom molitve za sve vernike i za sve dobronamerne ljude koji žele da dodju“, rekao je Teodosije.

On je kazao za Betu da o ogradi oko crkve treba razgovarati s policijom, lokalnom vlasti i medjunarodnim organizacijama, da bi se našlo najbolje rešenje.

Hram Hrista spasa treba da se „zaštiti na prvom mestu zbog nas, a onda i zbog svih ostalih, jer slika koja odlazi u svet jeste slika ovoga grada i sigurno da nikome ne ide u prilog da ovo mesto izgleda kao što je izgledalo pre tri dana“, ocenio je vladika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar