U trendu

Nasufović: Islamskoj zajednici vraćeno vlasništvo nad Bajrakli džamijom u Beogradu

Reis Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović izjavio je večeras da je Vlada Srbije vratila vlasništvo nad Bajrakli džamijom u Beogradu Islamskoj zajednici.

Nasufović je na svečanosti povodom 150 godina postojanja Islamske zajednice Srbije, rekao da je u pitanju poklon vlade povodom njihovog značajnog jubileja.

On je istakao da je jedna reč obeležila postojanje IZS i celokupno njeno delovanje – dijalog.

„Za ovih 150 godina mi smo radili, stasavali, opstali zajedno i večeras smo zajedno, jer drugačije niti znamo, niti možemo“, rekao je Nasufović na proslavi u Domu Narodne skupštine Srbije gde je otvorena izložba „Saputnici kaldrmom“.

Podsetio je da je IZS nastala zakonom u Kneževini Srbiji koja je na taj način pokazala svoju iskrenu demokratičnost.

„Srbija je prva država u Evropi koja je usvojila zakon o drugom i drugačijem o čemu pojedine zemlje Evropske unije i sada mogu samo da sanjaju“, ocenio je Nasufović.

Direktor uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević rekao je da će vlada učiniti veće napore da unapredi odnose sa svim verskim zajednicama.

„Želja nam je da svi narodi, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, žive u miru i ljubavi i da ostvaruju dobre odnose“, rekao je Radojević.

Prijemu su prisustvovali predstavnici drugih verskih zajednica: episkop bački Irinej, rabin Isak Asiel i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na prijem su došli ministri Aleksandar Vulin, Zoran Djordjević, Rasim Ljajić, poslanici medju kojima je bio i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, diplomate, kao i princ Aleksandar i Katarina Karadjordjević.

Svečanost je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ i čitanjem delova iz Kurana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.