U trendu

Navršavaju se 24 godine od otmice i ubistva Bošnjaka iz Sjeverina

Godišnjica otmice i ubistva 16 državljana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina kod Priboja, biće danas obeležena mirovnom akcijom „Žena u crnom“ u centru Beograda.

Uoči godišnjice tog zločina, ta nevladina organizacija zatražila je od Vlade Srbije da uhapsi počinioce, njihove naredbodavce i komandante, kako politička zajednica u Srbiji „ne bi bila zatočena ni sjeverinskim, ni bilo kojim drugim zločinom“.

Od Vlade Srbije zatraženo je i da počne sa obeštećenjem preživelih članova porodica žrtava iz Sjeverina, jer kako se navodi, „u postojećem Zakonu o zaštiti civilnih žrtva rata nema sjeverinskih žrtava, jer on ne prepoznaje gradjane svoje zemlje kao civilne žrtve rata, budući da se rat nije vodio na teritoriji Srbije i jer su žrtve otete na teritoriji BiH“.

Fond za humanitarno pravo (FHP) upozorio je ranije da ni 24 godina nakon zločina u Sjeverinu nije završena potraga porodica za posmrtnim ostacima žrtava.

U saopštenju povodom godišnjice tog zločina, FHP je ocenio da „institucije Srbije uporno odbijaju da svojim ubijenim gradjanima pruže obeštećenje, podršku i priznanje“.

Podsećajući na godišnjicu „jednog od najgnusnijih i najbrutalnijih zločina ratnih devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije“, Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je da se žrtvama iz Sjeverina prizna status civilnih žrtava.

Zločin u Sjeverinu dogodio se 22. oktobra 1992, kada su autobus na mostu preko Lima, u mestu Mioče, zaustavili pripadnici jedinice „Osvetnici“, koja je delovala pod okriljem Vojske Republike Srpske.

Nakon legitimisanja svih putnika, izdvojili su i izveli samo Bošnjake – 15 muškaraca i jednu ženu, i potom ih kamionom odvezli u pravcu Višegrada, do motela „Vilina vlas“, gde su ih pretresli, surovo pretukli i potom odveli na obalu reke Drine gde su ih streljali.

Žrtve ovog zločina su: Mehmed Šebo, Medredin Hodžić, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlida Koldžić.

Posmrtni ostaci Medredina Hodžića pronadjeni su u jezeru Perućac 2010. godine, dok se za telima ostalih još traga.

U noći koja je prethodila ovoj otmici, nepoznati počinioci su iz Sjeverina prisilno odveli Sabahudina Ćatovića, brata Ramahudina Ćatovića. Ni njegovo telo do danas nije nadjeno.

Pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine za otmicu Bošnjaka i njihovo ubistvo, što je kvalifikovano kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pravosnažno su osudjeni na 20 godina zatvora Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, a na 15 godina Djordje Šević. Otmica Sabahudina Ćatovića nije bila obuhvaćena tm krivičnim postupkom.

Haški tribunal osudio je 2012. godine zapovednika jedinice „Osvetnici“ Milana Lukića na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar