U trendu

NDNV: Vlast ignoriše značaj medija civilnog društva

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je danas ocenilo da je loše što vlast, regulatorna tela, ali i medijska zajednica ignorišu model „medija civilnog društva“ koji je od velikog značaja za manjinsko, višejezično, regionalno i lokalno informisanje.

„Mediji civilnog društva su u ovom trenutku jedini model medija koji može efikasno popuniti praznine u informisanju na lokalnom i regionalnom nivou, nakon gašenja ili najave gašenja mnogih medija, i činjenice da su mnogi novinari ostali bez posla u procesu kontroverznih privatizacija“, saopštilo je NDNV.

To je jedan od zaključaka i monitoringa manjinskog i višejezičnog informisanja u okviru sprovođenja medijskih zakona.

„Mediji civilnog društva mogu biti značajna alternativa stranačkim i korporativnim medijima koji imaju agendu potpuno suprotnu javnom interesu u sferi javnog informisanja, pa se pitamo da li su upravo otpori ovoj vrsti medijskog udruživanja novinara i gradjana posledica te činjenice“, pita NDNV.

Udruženje ističe da će nastaviti da pruža punu podršku novinarima koji odluče da osnuju medije civilnog društva i poziva medjunarodne organizacije da podrže gradjanske i druge nezavisne lokalne i regionalne medije.

NDNV podseća da u članu 72 Zakona o elektronskim medijima piše da se mediji civilnog društva „osnivaju radi zadovoljavanja specifičnih interesa pojedinih društvenih grupa“, a da se „dozvola za pružanje medijske usluge izdaje bez obaveze plaćanja naknade“.

NDNV od Regulatornog tela za elektronske medije (REM), RATEL-a, Ministarstva kulture i informisanja i drugih nadležnih institucija „zahteva da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se otklonile prepreke za osnivanje i razvoj medija civilnog društva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.