U trendu

Ne da(vi)mo Beograd: Još nije stigla dozvola za održavanje koncerta

Predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ saopštili su danas da od nadležnih institucija još nisu dobili dozvolu za održavanje protestnog koncerta na Trgu Republike zakazanog povodom Dana oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra, ali, kako su najavili, skup će svakako biti održan.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, predstavnik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Dobrica Veselinović rekao je da je protestni koncert medijski najavljen i uredno prijavljen policiji i nadležnoj Opštini Stari Grad dve nedelje unapred, ali da još nema odobrenja i dozvola nadležnih institucija.

„Nećemo ustuknuti pred korišćenjem sile i moći, što institucija, što birokratskog aparata“ kazao je Veselinović.

Inicijativa je skrenula pažnju na to Gradska uprava u isto vreme i na istom mestu planira obeležavanje Dana oslobodjenja Beograda, dok je od gradskog menadžera Gorana Vesića stigla informacija da će izložba povodom obeležavanja 20. oktobra, biti postavljena na platou ispred Skupštine grada umesto na Trgu Republike, kako je bilo ranije najavljeno.

Vesić je dodao da će time biti omogućeno organizatorima koncerta, najavljenog na Trgu Republike, da pokažu „da li zaista žele da obeleže oslobodjenje Beograda ili da ovaj dogajaj koriste za svoje političke ciljeve“.

Iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ tvrde da informacija o promeni mesta održavanja izložbe još nije stigla do nadležnih institucija, i ističu da je Inicijativa u svakom slučaju svoj protestni koncert uredno prijavia pre najave dešavanja koje organizuje Gradska uprava.

„Mislimo da je to čist PR, ali se nadamo da će, ipak, u narednim satima sve biti rešeno“, kazao je Veselinović.

Kako je najavljeno, na protestnom koncertu koji je zakazan od 18 do 23 sata, trebalo bi da nastupe grupe i muzičari Jarboli, Prti Bee Gee, Lira Vega, Smoke Mardeljana, Kazna za uši, Fish in oil i DJ Flip. Program će voditi pisac Marko Vidojković.

Predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ su na konferenciji za novinare podelili i plakate sa podacima o finansiranju njihovog rada, ne bi li, kako su naveli, razrešili sve nedoumice na tu temu.

Prema tim podacima, Inicijativa je od 19. maja do 5. oktobra prikupila 918.352 dinara donacija, što su joj isključivi izvori finansiranja. Od toga je 54 odsto uplata iz Srbije, 17 odsto su uplate iz iostranstva, sedam odsto prihoda je od kupovine zbirke „Čiji grad“, 22 odsto su uplate preko PayPal-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.