U trendu

Ne izlazite bez preke potrebe: Danas ledena kiša, zamrzavaju se putevi

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio da će crveni meteoalarm biti na snazi i danas. Najavljena ledena kiša izazvaće zamrzavanje snega, što znači da će hodanje na ulicama biti vrlo otežano, čak i nemoguće.  Zbog toga je potrebno da se svi paze, bez obzira da li se radi o mlađima ili starijima osobama, jer klizavo će biti svuda.

Ortoped, dr Slaviša Zagorac iz Urgentnog centra kaže da svako može da izgubi ravnotežu. Deca i stariji sugrađani najviše su podložni padovima. Kod starijih osoba najčešće su povrede kuka i lakta, a kod mlađih i dece uganuća i istegnuća kolena, skočnog zgloba i ramena.

Kaže da je saplitanje na ledu posebno opasno za osobe starije od 50 godina, jer u tim godinama kosti postaju krhkije i osetljivije na lomove. Trudnice takođe danas ne bi trebalo da izlaze iz kuća ukoliko to nije neophodno.

– Potrebno je izbegavati pešački prelazi ili takozvane „zebre“, jer farba koja se koristi za njih veoma je klizava. Opasni su i oni glatki poklopci za šahte koji se nalaze na trotoarima. Najbolje bi bilo da se hoda polako, sitnim koracima, nogu pred nogu ili kao pingvini, jer se na taj način ravnoteža održava na obe noge. Poželjno je da se ruke ne drže u džepovima već da budu slobodne, jer mogu biti od pomoći prilikom pada, ali i da bi se održao balans – rekao je dr Zagorac za „Blic“.

Najbolje je kretati se blago nagnuto ka napred, na podlogu spuštati celo stopalo odjednom, nikako prvo petu, pa prste. Kad se izlazi iz automobila ili autobusa, treba se pridržavati za vrata. Sutra bi bilo najbolje izbegavati prečice i hodati po očišćenim stazama.

Takođe, je poželjno ubući neklizajuću obuću, sa kramponima, toplu iznutra, a nepromočivu spolja. Cipela ili čizma treba da bude komotna, ali i da pravilno stegne članak na nozi, kako bi se sprečilo iščašenje zgloba.

Poseban oprez savetuje se za vozače automobila. Ledena kiša neminovno će zalediti ulice, pa za učesnike u saobraćaju postoji posebno apel za dodatanu koncentraciju tokom vožnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.