U trendu

Ne postoji 'evropski model' javnog servisa

Javni medijski servisi imaju bitnu ulogu u informisanju i obrazovanju i predstavljaju bitan element svakog demokratskog društva, zbog čega ne treba dovoditi u pitanje njihov opstanak, istaknuto je danas u Beogradu na konferenciji „Uloga i izazovi medijskih servisa danas u Evropi“.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da ne postoji „evropski model“ kako javni servis treba da bude organizovan ili finansiran.

„Ne postoje pravne tekovine za medijske javne servise. Medjutim, vrednosti koje leže u osnovi javnih servisa imaju ključnu ulogu. Javni servisi imaju odgovornost da informišu, da budu kredibilan i nepristrasan izvor vesti i da gledaocima budu više od zabave, kao i da edukativna i kulturna uloga budu objedinjene sa zabavom“, rekao je Devenport.

On je kazao da u Velikoj Britaniji postoji duga tradicija javnog medijskog servisa i poseban model kako se finansira Bi-Bi-Si (BBC).

„U kom pravcu će Srbija krenuti zavisi od RTS i RTV i države Srbije. Moraćete da odmerite okolnosti imajući u vidu vašu ulogu branitelja kulture, prava nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, jer su nacionalni mediji uzor drugim medijima“, naveo je Devenport.

Ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp rekao je danas da novinari u svakom društvu imaju ogromnu ulogu jer gradjanima daju vesti koje su od javne koristi i značaja, što ujedno predstavlja teret i privilegiju.

„Javni medijski servisi su zato najbolji prijatelji svake nacije, jer dopiru do svakog pojedinca – gradjanina, lidera zajednice, kreatora politike… oni informišu javnost na osnovu činjenica. Javni medijski servisi doprinose demokratiji“, kazao je on na konferenciji.

Prema njegovim rečima, u Švedskoj nezavisnost medija predstavlja temelj demokratije.

„Kada kažemo nezavisni mediji mislimo na javni servis. To je tako jer je javni servis uspeo da obezbedi poverenje gradjana pouzdanim i tačnim informacijama. Njegova uloga je da bude kritički glas u društvu. Gradjani Švedske imaju najveće poverenje u Javni medijski servis Švedske“, kazao je Asp.

Direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević ocenio je da u Srbiji ne postoji bolja reklama za značaj javnih servisa od rijalitija koji decu uče pogrešnim vrednostima.

On je naveo da RTS predstavlja i značajnu instituciju kulture i da o tome svedoči izmedju ostalog i muzička produkcija te kuće, kao i galerija RTS-a.

Bujošević je kazao da je još neizvesan način na koji će se RTS finansirati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.