U trendu

Ne želimo u EU ako je uslov da budemo kao Hrvatska

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne želi da bude deo Evropske unije (EU) ako je uslov da bude kao Hrvatska.

„(Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro) Kovač kaže ‘Hrvatska je EU’. Evo, ja mu kažem, ako je uslov da budemo deo EU da budemo kao Hrvatska, da postanemo revizionisti koji rehabilituju nacizam, fašizam i ustaštvo, mi ne želimo u takvu EU“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je rekao da ne veruje da EU može doveka da bude gluvonema na to pitanje, jer počiva na antifašizmu.

„Dokle će EU da bude gluvonema? Ne govorim ja ovo zato što želim da destabilizujem odnose Srbije i Hrvatske. Kako bih se ja osećao kada ne bih izrazio protest protiv onoga što se u Hrvatskoj danas radi“, rekao je Dačić.

On je upitao šta je Srbija uradila da bi podstakla ovakve relacije sa Hrvatskom i ocenio da se time pokazuje jasna politika Hrvatske gde se relativizuje politika zločina.

Dačić je naveo da Hrvatska nije odgovorila na pitanja Srbije, medju kojima su zašto je rehabilitovan kardinal Alojzije Stepinac koji je bio, kako je rekao „duhovnik ustaškog fašističkog pokreta“.

„Na naše konkretno pitanje zašto su poništili presudu (Branimiru) Glavašu takodje nema odgovora. Na naše pitanje zašto podižu spomenik Miru Barešiću, ubici nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. godine, takodje nema odgovora već se on poredi sa Gavrilom Principom“, dodao je Dačić.

Dačić je ocenio i da Hrvatska nikad ne odgovori kada Srbija pokaže protest rehabilitaciji fašizma i nacizma.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je ranije danas da Zagreb želi normalnu komunikaciju i dobrosusedske odnose sa Srbijom i da neće učestvovati u razmeni besmislenih protestnih nota sa Beogradom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.