U trendu

Ne zloupotrebljavati i najzad depolitizovati policiju

Policijski sindikat Srbije saopštio je danas povodom razgovora policijskih službenika sa zaposlenima u Demokratskoj stranci  uoči održavanja protesta zbog projekta „Beograd na vodi“, da su takvi razgovori praksa stara decenijama i da se obavezno vode svaki put sa strankama ili organizacijama koje organizuju javne skupove.

„Policijski sindikat Srbije dužan je da razjasni činjenice oko dolaska policijske patrole u sedište Demokratske stranke 27. septembra 2015. godine, pošto očigledno još uvek niko ne želi da kaže istinu. Tog dana oko 12.25  patrola Policijske stanice Stari grad je obavila službeni razgovor s predstavnicima Demokratske stranke, kao podnosiocima prijave za održavanje javnog skupa zakazanog za taj dan“, navodi PSS.

Dodaje se da je razgovor obavljen sa osobom koja je potpisana kao podnosilac prijave u cilju saznanja da li će se građani okupljati i ispred zgrade DS, odakle bi eventualno organizovano otišli na drugo mesto, ali i da bi utvrdili da li je neophodo pružanja pomoći sa aspekta bezbednosti i eventualnom angažovanju saobraćajne policije.

„Ovakvi razgovori se obavezno vode svaki put sa strankama ili organizacijama koje organizuju javne skupove i nisu nikakva novost, već praksa stara decenijama. Nikakvog pretresanja, saslušanja niti oduzimanja dokumentacije u prostorijama DS nije bilo“, navodi se u saopštenju.

Predsednik PSS Veljko Mijailović u saopštenju je apelovao na političare da ne politizuju i zloupotrebljavaju policiju.

„Stoga molimo političare i iz vlasti i iz opozicije da umesto neispunjenih priča o depolitizaciji policije to stvarno i urade time što će za početak prestati da zloupotrebljavaju policiju kojoj bi ako treba uništili i kredibilitet zarad dnevne popularnosti“, naveo je Veljko Mijailović.

Portparolka DS-a Aleksadra Jerkov rekla je ranije danas za agenciju Beta da ta stranka nema nameru da objavi sadržaj razgovora i da bi načelnik beogradske policije Veselin Milić, trebalo da podnese ostavku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.