U trendu

Nebriga države za osetljive podatke o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je dobro što je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obrisao podatke prikupljene putem upitnika koje su studenti popunjavali na sistematskom pregledu.

Povodom predstavke Gej lezbejskog info centra u kojoj je navedeno da Zavod nezakonito prikuplja podatke o seksualnoj orijentaciji, poverenik je sproveo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Nadzorom je utvrđeno da Zavod čuva 1.780 upitnika koji sadrže odgovore na pitanja o seksualnoj orijentaciji, kao i odgovore na pitanja koje se odnose na psihofizičko, odnosno zdravstveno stanje.

„Reč je o podacima koji po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka i koji se shodno tome mogu obrađivati samo na osnovu slobodnog, pismenog pristanka pojedinca“, naveo je poverenik.

On je dodao da se takvi podaci mogu objaviti jedino ako je osoba na koju se odnose prethodno obaveštena o svrsi i svim drugim relevantnim pitanjima u vezi sa obradom, dok se samo izuzetno mogu obrađivati bez pristanka, kad je to zakonom izričito predviđeno.

S obzirom da ti uslovi nisu bili ispunjeni i da se radilo o nedozvoljenoj obradi podataka, poverenik je naložio da se prestane sa obradom podataka i preduzmu druge odgovarajuće mere, podsetio je Šabić.

On je ocenio da je dobro što je „Zavod bez odlaganja postupio po nalogu poverenika i što podatke iz upitnika nije stavio na raspolaganje drugim subjektima“.

Prema povereniku, dobro je i što objašnjenje koje je Zavod dao za svoje postupke – da su podaci prikupljeni zbog skrininga depresije studentske populacije – govori u prilog nepostojanja loše namere, ali da to ne može otkloniti pravnu manjkavost, odnosno činjenicu da je ona nedopuštena.

„Generalno loše stanje u ovoj oblasti je neminovna posledica činjenice da takav pristup na globalnom, državnom nivou već godinama izostaje“, navodi se  saopštenju i dodaje da je  Vlada trebalo da do početka maja 2009. godine donese uredbu o arhiviranju i posebnim merama zaštite takvih podataka, ali da to još nije urađeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.