U trendu

Nedimović: Interesovanje za subvencije za traktore veće od očekivanog

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je više od 2.500 zahteva dobijeno za kupovinu traktora uz subvenciju države, i dodao da očekuje da će svi poljoprivredni proizvodjači koji su se prijavili do oktobra dobiti novac.

„Za nabavku traktora koje subvencioniše država stiglo je 2.300 zahteva, a ima i oko 300 zahteva koji nisu validni, a država će gledati da i njima izadje u susret“, rekao je Nedimović je gostujući na RTS-u i dodao da je interesovanje veće od očekivanog.

Prema njegovim rečima, oko 1.200 zahteva za subvencije države koje čine 50 odsto cene traktora, već je odobreno.

„Do oktobra ćemo celu priču zaokružiti“, rekao je ministar i ponovio da država ima novca u unutrašnjim rezervama za sve te subvencije ali i za subvencionisanje otvaranja prostora za skladištenje.

Nedimović je rekao da očekuje da će razgovori sa malinarima, o otkupnoj ceni maline, biti nastavljeni u četvrtak ili petak, po njihovom povratku iz Poljske.

„Poljska je naš najveći konkurent i nepoznanica je kakav je ove godine tamo rod i kakva je cena, priča se od 3,5 zlota do pet evra. Kontradiktorni podaci stižu i najbolje je da proizvodjači i otkupljivači odu tamo i vide kakva je situacija“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ne postoje ni berza ni informacije, kako bi mogla da se utvrdi cena maline.

„Važna je informisanost svih učenika u procesu, proizvodjači nisu imali nikakve informacije kakva je cena. Nama je transparentan proces na prvom mestu. Tržište reguliše cenu proizvoda. Država je samo medijator i radili smo na procesu shvatanja šta treba raditi u budućnosti“, rekao je Nedimović.

Ministar je naveo da je po pitanju prodaje zemljišta strancima stav Vlade Srbije jasan i da će u ponedeljak biti gotova završna verzija uskladjena sa najboljim praksama, koja će ograničiti liberalizaciju.

„I u ekspozeu premijerke Ane Brnabić i u ekspozeu prethodnog premijera Aleksandra Vučića jasno je stavljeno do znanja da će Srbija problem rešiti, a rešiće ga do 1. septembra. Ideja je da se ograniči liberalizacija, da ograničimo strancima dolazak do poljoprivrednog zemljišta“, rekao je ministar.

Nedimović je naveo da to pitanje prate problemi restitucije koja nije završena i svojine u odnosu državnog zemljišta prema privatnom.

„Postavićemo ograničenja i neće biti problema. Neće biti prodaje zemlje strancima i to ćemo regulisati zakonom“, rekao je Nedimović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.