U trendu

Nedostaje adekvatan odnos prema srpskim žrtvama

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da ni Srbija ni Republika Srpska nemaju adekvatan odnos prema stradanju srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Na obeležavanju početka Drugog svetskog rata u Jugoslovenskoj kinoteci, Dodik je rekao da je na današnji dan pre 75 godina osnovana Nezavisna država Hrvatska, što je označilo početak velikog stradanja Srba i umalo izazvalo i njihovo biološko nestajanje.

„Krajnje je vreme da Srbija i Republika Srpska snime jedno epohalno filmsko ostvarenje o logoru u Jasenovcu kako bi se to približilo mladoj populaciji na način na koji oni to razumeju“, rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da je srpski narod bio opijen iluzijom jugoslovenstva i da se, za razliku od drugih naroda koji su težili nacionalnim državama, on jedini borio za zajedničku državu.

„Umesto da se borimo za srpsku mi smo se borili za jugoslovensku državu. Ali i tako smo pokazali da smo spremni da se borimo protiv fašizma. Jer svuda tamo gde je počeo ustanak 1941. godine, sve su to bila srpska područja i Srbi su nosili antifašističku borbu“, rekao je Dodik.

On je rekao da je jugoslovenska ideja „bila lepo upakovana“, ali da Srbima nije donela ništa dobro.

„Danas u Bosni i Hercegovini imamo zemlju koja ne funkcioniše a koju su svi zvali Jugoslavija u malom. Kada su satrli veliku Jugoslaviju, nama govore da moramo da živimo u maloj… Zato danas priča o odbrani Republike Srpske nije priča o ekonomiji nego priča o slobodi“, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.