U trendu

Nedostaje još 27 udžbenika na bosanskom jeziku

Zavod za udžbenike još nije obezbedio nijedan od 27 nedostajućih udžbenika na bosanskom jeziku, rekao je potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća zadužen za oblast obrazovanja na bosanskom jeziku Esad Džudžo.

On je za portal Gradski biro (gradskibiro.rs) rekao da je Zavod za udžbenike 24. marta preuzeo obavezu da obezbedi 27 nedostajućih udžbenika u modelu nastave na bosanskom jeziku za osnovnu školu.

Prema njegovim rečima Memorandum o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku i pismu potpisali su 24. marta u Beogradu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, JP Zavod za udžbenike i Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine.

„Do početka školske 2016/2017. godine, kao ni do dan danas, Zavod za udžbenike nije obezbedio nijedan od nedostajućih udžbenika“, rekao je Džudžo.

On je rekao da se radi o autorskim udžbenicima za prvi i drugi ciklus obaveznog obrazovanja i vaspitanja u oblastima od značaja za bošnjačku nacionalnu manjinu, odnosno o objedinjenim dodacima udžbenicima – Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Muzička i likovna kultura, Gramatika bosanskog jezika za 6,7 i 8 razred osnovne škole, kao i udžbenicima Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture za 6,7 i 8 razred osnovne škole.

Na pitanje kada se može očekivati nabavka nedostajućih udžbenika, Džudžo je rekao da „posle nekoliko obavljenih razgovora ovih dana sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za udžbenike“ Veće nije moglo dobiti preciznu informaciju kada će učenici u nastavi na bosanskom jeziku dobiti nedostajuće udžbenike za osnovnu školu.

„O nedostajućim udžbenicima u modelu nastave na bosanskom jeziku za srednju školu do sada nije bilo ni govora, niti je bilo ko preuzeo obavezu o njihovom izdavanju i štampanju“, dodao je Džudžo.

U Zavodu za udžbenike naveli su da su kad je reč o udžbenicima za bošnjačku nacionalnu zajednicu od 28 naslova (od 1. do 6. razreda) „Ministarstvu prosvete predali na odobrenje 27, dok za jedan čekaju rukopis od Nacionalnog vijeća Bošnjaka“.

„Zavod je sve naslove ministarstvu predao u roku koji je propisan Memorandumom, a ministarstvo postupa u roku kojim ga obavezuje zakon. S obzirom da se radi o roku od 90 dana (za odobrenje) upravo ovih dana očekujemo da ćemo ih od ministarstva dobiti, tako će udžbenici odmah biti i štampani“, rečeno je Gradskom birou u Zavodu.

Dodaje se da se saradnja Zavoda i nacionalnih saveta odvija na najbolji način.

„Udžbenici se štampaju i dostavljaju u ritmu koji prati obaveze koje smo zajednički preuzeli. Svi rukopisi koje nam saveti dostavljaju, Zavod u najkraćem roku obradjuje i stavlja u proceduru“, naveli su u Zavodu i dodali da s njihove strane ne postoji zastoj u realizaciji.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je u petak, 25. novembra da je Ministarstvo posvećeno unapredjivanju kvaliteta obrazovanja nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

Šarčević je dodao i da je Ministarstvo potpisalo sa predstavnicima nacionalnih saveta Sporazum o obezbedjivanju nedostajućih udžbenika na maternjem jeziku u cilju pružanja ravnopravnog pristupa obrazovanju, ali da Nacionalni savet Albanaca još nije obezbedio prevodioce kako bi udžbenici za nastavu na albanskom jeziku bili prevedeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar