U trendu

Nema dovoljno adekvatnih kadrova za veronauku i gradjansko

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić ocenio je danas da u srpskim školama nema dovoljno adekvatnog kadra za nastavu veronauke i gradjanskog vaspitanja, pa sada te predmete predaju i oni koji ne ispunjavaju standarde u potpunosti.  

„Mi zaista nemamo dovoljno kompetentnih nastavnika da se bave tako ozbiljnim i odgovornim temama, kao što su tolerancija, razumevanje drugih kultura i veština komunikacije. To bi tebalo da rade najbolji i najkompetentniji nastavnici u školama“, kazao je Verbić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da se zbog nedostatka kadra nastavnici veronauke i gradjanskog vaspitanja biraju „po različitim kriterijumima koji nisu sasvim u skladu sa standardima nastavničke profesije“.

„To je zajednički problem za ova dva predmeta i zato je moj predlog da se to izučava u četiri godine, jer bismo za toliko imali kompetentnog kadra“, kazao je Verbić.

On je naveo da su se do sada o predlogu da se gradjansko vaspitanje i veronauka izučavaju u četiri a ne u svih 12 razreda u školama, izjasnile različite zainteresovane strane, ali ne i stručna javnost.

„Imali smo novogodišnje praznike, pa stručna javnost nema platformu o kojoj bi se izjašnjavala. Ministarstvo će raditi upravo na tome da ponudi svim institucijama koje bi trebalo da kažu svoje mišljenje da se odrede prema ovom pitanju“, kazao je ministar.

On je istakao i da treba napraviti mehanizam za proveru efekata nastave svih predmeta, a ne samo veronauke i gradjanskog vaspitanja i da će se na tome raditi.

Govoreći o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, on je rekao da potpuno razume zahteve sindikata u prosveti koji traže da se u zakonskom rešenju vidi koliko će im plata biti uvećana u odnosu na sadašnju.

„Ja verujem da ovaj zakon može da se promeni tako da upravo ispuni taj osnovni zahtev“, kazao je Verbić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.