U trendu

Nema pomaka u rešavanju problema osoba sa HIV i AIDS-om

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje şive sa HIV-om i AIDS-om ocenila je da se Srbija nije pomakla u rešavanju problema sa kojima se oboleli suočavaju u lečenju i ostvarivanju svojih prava.

„I ovaj 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a osobe koje ÅŸive sa ovom bolešću u Srbiji, dočekali su sa neizvesnošću kada je u pitanju lečenje i njihov ÅŸivot, ali i opstanak usluga koje im pruÅŸaju organizacije civilnog druÅ¡tva u naÅ¡oj zemlji“ navedeno je u saopÅ¡tenju.

Srbija i dalje ima problem kod dijagnostike, zbog nedostatka testova i repromaterijala.

Srbija  nije sagledala mogućnost uvođenja savremenijih, manje toksičnih lekova terapije na pozitivnu listu lekova. Treba imati u vidu i da je oko 10 odsto pacijenata iz ove populacije u Srbiji već duÅŸi niz godina rezistentno na lekove za ARV terapiju koji su trenutno na pozitivnoj listi u naÅ¡oj zemlji, te bi iz razloga njihovog lečenja o uvođenju savremenije terapije morala da se donese validna odluka na nacionalnom nivou.

Kada je i pitanju stigma i diskriminacija, srpsko druÅ¡tvo se ni na ovom polju nije pomerilo korak dalje. Slobodno moÅŸemo reći da je moÅŸda i nazadovalo u odnosu na prethodni period.

Ukazali su i na rezultate istraşivanja u kojem je 100 ispitanika, medju HIV pozitivnim osobama, navelo 700 primera neprijatnih slučajeva prilikom susreta sa medicinskim osobljem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar