U trendu

Nema popuštanja mera, pojava novog soja u Srbiji pitanje dana

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, rekao je danas da je realno očekivati da se novi sojevi korona virusa pojave u Srbiji i da bi zbog toga trebalo da ostanemo dosledni u sprovođenju mera.

Tiodorović je rekao da Krizni štab prati situaciju u Evropi i podsetio da je britanski soj otkriven u zemljama u regionu, zbog čega smatra da je samo pitanje dana kada će se otkriti i u Srbiji.

Tiodorović je ukazao na to da naučni radovi ne govore o velikom povećanju smrtnosti, ali govore o povećanoj zaraznosti, o čemu bi trebalo voditi računa.

On je, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da je interesovanje građana za vakcinaciju iznad očekivanja i poručio da je potrebno da se što veći broj građana što pre vakciniše, jer to ide u prilog stvaranju stabilne situacije.

Ističe, međutim da to zavisi od priliva vakcina i da će biti potrebno da stigne još mnogo doza da bi se vakcinacija sprovela što uspešnije.

Tiodorović kaže da je potrebno da se vakciniše najmanje između milion i po i dva miliona ljudi sa po dve doze, što znači da je potrebno da stigne još mnogo vakcina.

Na pitanje o novim merama, istakao je da će medicinski deo Kriznog štaba sigurno ostati dosledan jer je prerano za odluke o nekom velikom ublažavanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.