najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nema razloga da stranke pozivaju poverenika da štiti prava gradjana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da nema razloga da političke stranke pozivaju poverenika da štiti prava gradjana, jer on to čini svakodnevno u granicama svojih ovlašćenja i raspoloživih resursa.

Šabić je kao nimalo konstruktivan akt ocenio jučerašnje saopštenje Stalne komisije opozicionih stranka za obezbedjenje uslova za poštene izbore da će zatražiti od poverenika da “reaguje na svako buduće kršenje gradjanskih sloboda i privatnosti podataka koje predstavnici vlasti grubo zloupotrebljavaju sprovodeći kampanju od vrata do vrata, posebno zloupotrebljavajući biračke spiskove”.

“Reč je o aktu kojim se, objektivno, nezavisno od motiva, pokušava politizovati jedna nezavisna institucija i kojim se njen rad, nadležnosti i ovlašćenja predstavljaju javnosti pogrešno”, naveo je Šabić u saopštenju.

Šabić je podsetio da je više puta upozoravao da posete stranačkih aktivista stanovima gradjana, mnogi gradjani doživljavaju kao uznemiravanje.

“Medjutim, notorna je činjenica, morala bi biti poznata i političkim strankama, da poverenik nema nikakve ni pravne ni faktičke mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti stanovima gradjana”, rekao je Šabić.

On je dodao da je ipak u više navrata podsećao da gradjani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju i odgovaraju na njihova pitanja.

Poverenik je dodao da je više puta ukazivao da su gradjani, bar na papiru, nizom odredbi o zaštiti potrošača, u više zakona, zaštićeni od neželjenih poseta trgovaca, posrednika, pružalaca usluga, ali da nema zakonskih odredbi koje bi ih štitile od uznemiravanja stranačkih aktivista.

Povodom sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove, poverenik je više puta posebno naglašavao da je upotreba i prikupljanje podataka o ličnosti u svrhu za koju po zakonu nisu namenjeni, krivično delo.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike