U trendu

Nema saznanja da se priprema teroristički napad u Srbiji

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković izjavio je da nema saznanja da se priprema ili organizuje teroristički napad u Srbiji, ali da se ne isključuje mogućnost delovanja pojedinaca, povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku.

Cvetković je za Večernje novosti od ponedeljka rekao da je stanje bezbednosti na teritoriji Srbije u celini „stabilno uz postojanje indikatora moguće destabilizacije na Kosovu i Metohiji“.

On je rekao da ne može biti isključena mogućnost delovanja povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku, imajući u vidu da je većina učestvovala u borbenim dejstvima i da su prošli proces intenzivne verske indoktrinacije.

Cvetković je rekao da srpske službe bezbednosti raspolažu podacima o državljanima Srbije i iz regiona koji učestvuju u sukobima u Siriji i Iraku i da je reč o promenljivim brojkama.

On je ocenio da je političko bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji već duže vreme nestabilna, pre svega zbog neslaganja vlasti i opozicije u vezi sa primenom Briselskog sporazuma, a da je stanje „dodatno opterećeno“ delovanjem radikalnih islamista u pokrajini koji su se vratili sa ratnih područja i sve češće ispoljavaju pretnje.

„Naša služba preduzima preventivne i druge mere sa ciljem sprečavanja eventualnog prelivanja krize preko administrativne linije i ugrožavanja jedinica Vojske i MUP-a u Kopnenoj zoni bezbednosti“, naveo je Cvetković.

Kada je reč o migrantskoj krizi i mogućem broju povećanja migranata u Srbiji situacija prati i procenjuje, rekao je direktor VBA.

„Trenutno je bezbednosna situacija posebno složena na granici Makedonije i Grčke. Tim pre jer je reč o osobama koje potiču iz ratom zahvaćenih područja zbog čega je otvorena mogućnost za infiltraciju pripadnika terorističkih organizacija koje učestvuju u sukobima na Bliskom istoku“, rekao je Cvetković.

On je rekao da VBA veliku pažnju poklanja preventivnim merama, pre svega jačanju mera bezbednosne i kontraobaveštajne zaštite  u onim organizacionim celinama čije se angažovanje u slučaju potrebe planira u vezi sa migrantskom krizom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar