U trendu

Nema uslova za Beograd, to su samo predlozi

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom potvrdila je danas za list „Danas“ da je dokument o kojem se govori u Beogradu i koji je predstavila pred skupštinskim Odborom za spoljne poslove predat Briselu još 2014. godine, ali nije objasnila zašto ga je „aktuelizovala“.

Ona kaže da je uslove za Srbiju u poglavlju 35 postavila Evropska unija i da u njemu EU apeluje na Srbiju da primeni nerealizovane sporazume i normalizuje odnose sa Kosovom.

Reč je poglavlju, tvrdi Tahiri, sa dugom listom uslova i dodaje da je taj dokument javan i da su u njemu, izmedu ostalog: sporazum o pozivnom broju za Kosovu, sporazum o energetici, odnosno o nezavisnom funkcionisanju kosovskog operatera za transmisiju energetike, uklanjanje preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu…

Prema njenim rečima, to znači da Priština nije postavila nove uslove, već da Beograd „plasira“ dezinformacije i „predloge“ pretvara u „uslove“ kako bi se, „moguće, pokušli da prikriju neuspesi u primeni sporazuma postignutih u Briselu“.

Tahiri je, navodi list, to rekla odgovarajući na pitanje Danasa da li su istinite tvrdnje da Kosovo ima nove zahteve u vezi sa nastavom briselskog dijaloga, te dodala da je Kosovo „posveceno briselskom dijalogu jer smatra da on pomaže dobrosusedskim odnosima i napretku Kosova u evropskoj integraciji“.

Tahiri dalje tvrdi da je Kosovo blagovremeno i precizno sprovelo sve sporazume koje su dve države postigle u Briselu.

„Mi smatramo da je primena sporazuma najbolji dokaz koji govori o posvecenostima pregovarackih strana ovom dijalogu. Ono što je potpisano mora da bude konstantno sprovođeno“, navela je Tahiri uverena da je bi, kako kaže, za Srbiju, umesto da pokazuje fobiju prema fiktivnim ultimatumima, bilo bolje da primeni sporazume potpisane u Briselu.

Priština je, prema njenim rečima, potvrdila učešće na novembarskim sastancima u Briselu.

Sporni dokument Tahiri, za koji je u Briselu potvrđeno da je zapravo dve godine „star“ dokument kosovskog parlamenta, sadrži četiri uslova Kosova za „četvrtu fazu“ razgovora sa Srbijom.

To su:

– uspostavljanje granice između dve države, Kosova i Srbije;

– poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu;

– saradnja na poljima od interesa za obe države;

– ratne reparacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar