U trendu

Nema uslova za fer izbore

U Srbiji u ovom trenutku ne postoje uslovi za fer izbore, ali bi najdefanzivnija strategija bila njihov bojkot i zbog toga je cilj da se stvori svest u medijima i javnosti koliko su važni uslovi za sprovodjenje demokratskih izbora, ocenjeno je danas nakon sastanka Stalne komisije opozicionih stranaka i pokreta o obezbedjivanju uslova za poštene izbore.

Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke govorila je na sastanku o fizičkom nasilju koje je, kako je rekla, pratilo sve izbore održane u prethodne tri godine.

„Prilikom više od 60 prekomponovanja vlasti širom Srbije u prethodne tri godine mi smo zabeležili 94 slučaja fizičkog napada na kandidate, aktiviste i članove drugih stranaka. Najviše Demokratske stranke, medjutim ne samo Demokratske stranke. Na meti batinaša i siledžija iz Srpske napredne stranke su bili aktivisti i članovi svih stranaka koje su se usudile da na lokalne izbore izadju protiv SNS“, kazala je Jerkov novinarima posle sastanka.

Ona je kazala da je poslednji takav slučaj zabeležen u Beloj Crkvi i da posebno zabrinjava „izostanak reakcije nadležnih državnih organa, pre svega policije“.

„Od tih 94 slučajeva, u više desetina su u policiji identifikovani napadači na naše aktiviste. Uglavnom se radi se o istim osobama. Čuveni Zelja, veoma bliski saradnik Aleksandra Vulina i Aleksandra Vučića, ordinira sa 20-30 batinaša po Srbiji i prekomponuje vlast“, navela je Jerkov.

Politički analitičar Djordje Vukadinović rekao je da današnji sastanak, nije sastanak koalicionih partnera, već da je reč o ljudima koje je okupila iskrena želja da se obezbede fer i demokratski izbori i sumnja da ti uslovi sada postoje.

„Na osnovu niza podataka možemo tvrditi da u Srbiji u ovom trenutku ne postoje uslovi za fer izbore. Isto tako najlakša i najdefanzivnija strategija bi bila bojkot izbora. Pošto i to nije opcija, onda je zadatak i cilj da se stvori klima i da se vrši uticaj osvešćivanja, pre svega medija i javnosti na to koliko su važni uslovi za sprovodjenje demokratskih izbora“, kazao je Vukadinović.

On je ocenio da ovom trenutku u medijima nema fer atmosfere, kao i da postoji strah kada je reč o političkom izjašnjavanju u Srbiji.

„A sumnjamo da je u narednom periodu pogotovo neće biti. I to ne u idealnom, već u nekom elementarnom smislu“, kazao je Vukadinović i dodao da se „gradjani sa sve više nelagode u anonimnim anketama izjašnjavanju o svojim političkim preferencijama, pogotovo ako nisu simpatizeri SNS-a.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić navela je da je današnji sastanak održan jer svi okupljeni smatraju da je zaštita biračkog prava civilizacijska i demokratska tekovina.

„Bez obzira na sve ideološke razlike koje postoje izmedju nas odlučni smo da u ovom sastavu pokažemo kako vlast zloupotrebljava biračko pravo i, da sprečimo srastanje državnog aparata sa stranačkim, što se sada dešava i što je jedna od teorijskih odlika fašizma“, kazala je ona.

Rakić Vodinelić je navela da će biti upotrebljena pravna sredstva kako bi se ukazalo šta se dešava „u predizbornom periodu iako republički izbori formalno nisu raspisani“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.