U trendu

Nema uvek političke podrške za sprovodjenje reformi

Reforme javne uprave u Srbiji svode se na usvajanje propisa, dok njihovo sprovodjenje nema uvek političku podršku, zaključeno je danas na konferenciji o indeksu transparentnosti lokalnih samouprava koju je organizovala organizacija Transparentnost Srbija (TS).

„To je upravo to da reforme svodimo na usvajanje propisa, a njihovo sprovodjenje i zaživljavanje ostaje kao neko očekivanje od te javne uprave, koja ipak ne dobije ni odgovarajuće ni obuke, ni kapacitet, a ponekada ni političku podršku“, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički na konferenciji u Beogradu.

Udovički je navela da javna uprava (bez javnih preduzeća) u Srbiji po broju zaposlenih u odnosu na uprave u evropskim zemljama nije suviše brojna, ali da to ne znači i da je efikasna.

„Na sto stanovnika u Srbiji, sedam je zaposleno u tom sektoru. To ne znači da smo efikasna uprava. Naprotiv, tu ima ozbiljnih viškova u nekim njenim delovima“, rekla je ministarka.

Predsednik organizacije TS Vladimir Goati ocenio je da situacija po pitanju transparentnosti lokalnih samouprava nije zadovoljavajuća.

„Prosečna ocena je 40 od 100, što je relativno nisko. Nema mesta preteranom optimizmu. Nezadovoljni smo situacijom u borbi protiv korupcije gde stagniramo od 2010, jer su koruptivni krugovi strahovito otporni“, rekao je Goati.

On je dodao i da u Srbiji postoji veliki sektor kojim država upravlja.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif ukazao je na značaj dostupnosti informacija kako bi se sprečile zloupotrebe, dodavši da su to osnovne obaveze Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i reformi javne uprave.

„Od državnih organa se očekuje da budu što transparentniji, jer otvaranje podataka za javnost ima veliku težinu i vodi smanjenju korupcije“, kazao je Kif.

Prema rečima direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Tatjane Babić, jako je važno da lokalne samouprave rade na povećanju transparentnosti i da objavljuju podatke o javnim funkcionerima, jer samo tako gradjani mogu da prate i kontrolišu rad funkcionera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.