U trendu

Nemačka neće tražiti od Beograda priznanje Kosova, ali vraća u igru jednu staru ideju

Nemačka neće tražiti od Beograda zvanično priznanje nezavisnosti Kosova, ali podseća na model „dve Nemačke“, ocenjuje profesor Univerziteta u Bukureštu Franc-Lotar Altman uoči sutrašnjeg susreta Predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Altman smatra i da Srbija ne treba da očekuje previše od tog sastanka, s obzirom na to da, kako objašnjava, pozicija Nemačke o pitanju proširenja EU, aplikacije Srbije za članstvo i situacije u odnosima Beograda i Prištine — ostaje nepromenjena.

U komentaru za Tanjug i portal „Juropijan vestern Balkans“, a povodom sutrašnje posete predsednika Aleksandra Vučića Berlinu na poziv Angele Merkel, Altman, koji je i lični prijatelj nemačke kancelarke, napominje da je za Nemačku od velike važnosti da se reši pitanje Kosova.

U protivnom, kako kaže, članstvo Srbije (u EU) ostaće blokirano, a to, dodaje, apsolutno nije u interesu Nemačke.

„Nemačka razmatra eventualno članstvo Kosova u EU, što je nemoguće ukoliko Beograd insistira na tome da je Kosovo deo Srbije. Za razliku od drugih zemalja, Nemačka ne insistira da Beograd zvanično prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali podseća na situaciju između dve Nemačke za vreme Hladnog rata, kada je takozvani ’Osnovni ugovor‘ (potpisan 1972. godine) otvorio vrata međunarodnih organizacija tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj bez njenog zvaničnog priznavanja“, rekao je Altman.

Dodaje da se može očekivati da se Merkelova u razgovoru sa srpskim predsednikom pozabavi i predstojećim samitom EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, na kome će Priština učestvovati, ali i, kako kaže, „nesrećnom grubom retorikom nekih članova vlade u Beogradu, što je podstaklo slične reakcije u Prištini“.

Primećuje da nemački politički posmatrači imaju utisak da postoji različita „podela igre“ među srpskim političarima, u smislu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ima ulogu umerenog i zapadno orijentisanog vođe“, ali dopušta članovima Vlade „da izraze svoju opredeljenost prema Moskvi i podstiču kosovski sukob“.

U tom kontekstu, Altman poručuje da je Beograd verovatno primetio da je novi nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas zauzeo mnogo jasniji i kritičniji stav prema Rusiji od njegovog prethodnika Zigmara Gabrijela.

(Tanjug)

6 komentara
 1. Anonimni

  Serbien muß Sterbien. Nikada Nemci nisu menjali politiku.

 2. eu

  Rusija je u nemačkim medijima stalni krivac za sve nedaće u Evropi i u svetu.Stalno „trube“ da su Rusi započeli sve ratove,kako su loši ljudi,okupirali i anektirali Krim.Bivši kancelar Šreder im je trn u oku ,jer sarađuje sa Rusima…Nadajmo se da Vučić neće „zagristi“ mamac i da te dve stvari nisu iste.Nemačka je bila podeljena ,ne bez razloga,ali se brzo zaboravlja istorija…..Politika zapada je već vekovima ista, zapali i pravi haos,pa posle se pojavljuješ kao spasilac….

 3. ANDREJ

  Primer kako su dve nemacke prevazisle problem oko priznavanja.Zapadna Nemacka i istocna Nemacka,bez zvanicnog pomirenja,postigli su sporazum koji je omogucio Istocnoj Nemackoj prijem u UN i sve politicke i medjunarodne sportske organizacije.Oni u Vladi Srbije,koji zastupaju „cvrst“ stav prema Kosovu,vode pogresnu politiku,koja Srbiju moze odvesti na poslednji „kolosek“ evrope i za dugi niz godina,naciniti od Srbije novu Kubu. Ne treba narocito podcrtavati,kako kubanci posle pedeset godina dikatture Fidela Kastra,bukvalno gladuju i zive srednjevekovnim standardom.Jedinu svetlu tacku,kod nas u srbiji,pretstavlja Predsednik Republike koji zastupa viziju Srbije u Evropi.Narocito negativno retrogradno misljenje za politiku Srbije,ima Ivan Dacic i nekoliko ministara,koji vode veoma kratkovidu politiku,koja steti celom srpskom narodu.!!!

 4. Miša

  Dve nemacke su se ujedinile,a ne razjedinile.I to nemoze da se poredi sa Srbijom i Kosovom.

 5. Balkan

  Znaci bice puno sargarepa. Nadam se da nas Predsednik zna sta je rekao i kakav stav ima prema EU i tz. drzavi kosovo a vezano za ZSO i mnogo toga drugoga. A mozda se nece setiti sta je sve rekao kada stane pred Gospodju Merkel.

 6. sirmijum

  nemce treba podsetiti da su dve nemačke ujedinjene i da im je taj primer vrlo loš

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike