U trendu

Nenadić: Oštrije kazne nisu u direktnoj korelaciji sa smanjenjem kriminaliteta

Članica udruženja tužilaca Svetlana Nenadić izjavila je danas da pooštravanje kaznene politike nije u direktnoj korelaciji sa smanjenjem kriminaliteta i da je to pokazala dosadašnja praksa.

„Bilo bi lepo kada bi se stvari u krivičnom pravu rešavale takvim jednostavnim potezima kao što je pooštravanje kaznene politike. Do sada je Krivični zakon više puta menjan, ali praksa je pokazala da to nije dalo takve rezultate“, rekla je Nenadić agenciji Beta.

Članica predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije rekla je da je mnogo važnije uvesti izvesnost u kažnjavanju.

„Svako ko je izvršio krivično delo mora da zna da će biti kažnjen, a preduslov za to je nezavisnost tužilaštva. Nema efikasne borbe protiv kriminala, posebno organizovanog kriminala i korupcije bez nezavisnosti tužilaštva“, ocenila je ona.

Dodala je da je pojedine najavljene mere ne podrazumevaju izmene samo krivičnog, već i procesnog prava, što je obiman i ozbiljan posao koji ne može da se završi u kratkom vremenskom periodu.

„Uvodjenje kazne doživotnog zatvora podrazumeva izmene procesnog zakonodavstva, jer moraju da se predvide i odredjeni pravni lekovi u skladu sa medjunarodnim standardima, a posebno sa praksom Medjunarodnog suda za ljudska prava“, kazala je ona.

Nenadić je navela da kaznena politika jeste legitimna politička tema u demokratskom društvu, ali i da je to prevashodno stručna tema.

Ona je kazala da tužioci često nisu zadovoljni kaznama koje izriče sud i da je to jedan od razloga za stručnu raspravu.

„Smatramo da je neophodno otvoriti stručnu raspravu o svakom od navedenih pitanja, kako bi izbegli populistički i senzacionalistički pristup rešavanju problema“, kazala je Nenadić.

Strožu kaznenu politiku najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je najavio, izmedju ostalog, uvodjenje instituta doživotne kazne zatvara, za one koji su počinili najteža krivična dela – za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela.

Tim izmenama se predividja i da sudjene bude završeno za 12 meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.