U trendu

Neophodan jedinstven odgovor na sve probleme

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, otvarajući ministarski savet OEBS-a u Beogradu, da je potreban jedinstven i univerzalan odgovor medjunarodne zajednice u borbi protiv terorizma, izbegličke krize i svih drugih problema sa kojima se svet danas suočava.

Vučić je rekao da je Srbija imala čast da predsedava OEBS-u u teškom trenutku, kada su svet potresali migrantska kriza, teroristički napadi i sukobi na istoku Ukrajine, ali da je to dokaz da Srbija može biti faktor stabilnosti u svetu.

Podsetivši da se ovogodišnja ministarska konferencija održava u gradu oko kojeg je vodjeno više od stotinu ratova i koji je 36 puta rušen i ponovo gradjen, Vučić je istakao da su danas prioritetni zadaci mir i bezbednost.

„Srbija je imala istoriju koja je više učila ratu nego miru. Nama je toga dosta. Danas Srbija uči da saradjuje sa susedima. Prošlost ostavlja tamo gde joj je mesto, a širom otvornih očiju gleda u budućnost“, kazao je Vučić.

„Samo ujedinjena porodica, u kojoj se čuje glas svakog člana“ može da izbegne opasnost da „male grudve“ izazovu velike lavine.

Osvrnuvši se na izbegličku krizu, Vučić je istakao da je ona pokazala sve slabosti pojedinačnih država i medjunarodnih organizacija i podsetila da nema rešenja bez zajedničke saradnje, političke, ekonomske, policijske.

Usled talasa izbelgica, dodao je, raste strah od pojave stranih terorističkih boraca, ksenofobija, niču ograde i sve je manja spremnost da se nadje rešenje i utočište za izbeglice.

„Apelujemo na zaključke i preporuke i da damo zajednički doprinost ovom problemu“, kazao je Vučić.

Kada su u pitanju teroristički napadi, Vučić je istakao da je važno jedinstvo ne samo u osudi, nego i u borbi protiv terorizma.

„Pretnja terorizmom je univerzalna i tiče se svih nas, zato i naš odgovor mora da bude jedinstven i univerzalan“, istakao je srpski premijer.

Terorizam, dodao je, predstavlja pretnju ne samo za bezbednost nego i za vrednosti i „jednako pogadja i NATO i Rusiju i neutralne zemlje“.

„OEBS može da igra značajnu ulogu u prevenciji terorizma kroz edukaciju i rad s mladima da spreči jačanje radikalizma medju mladima“, kazao je Vučić.

Vučić je dodao da je Srbija istrajna u jačanju regionalne saradnje i da je „Balkan bure baruta i jedna iskra može da zapali značajan deo sveta“.

Istakao je i da Srbija nastavlja svoj evropski put ali i da čuva tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.