U trendu

Neophodna primena Briselskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je danas da je potrebno realizovati ono što su dogovorili Beograd i Priština u Briselu i da mu nije poznato da to neko dovodi u pitanje.

„Što se tiče statusa Zajednice srpskih opština na tome treba i dalje raditi. Najvažnije je to što je u primeni Sporazuma o normalizaciji postignut takav napredak da je mogla biti doneta odluka o otvaranju poglavlja“, rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru Ministarske konferencije OEBS-a.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da nastavi razgovore u Briselu i da je Zajednica opština sa srpskom većinom suština Briselskog sporazuma.

„Nadam se da će Priština uspostaviti stabilnost i doneti dekret o sprovodjenju sporazuma. Mi smo uvek spremni za nastavak dijaloga i za razgovor sa albanskim kolegama“, rekao je Vučić.

On je rekao da je to važno za bezbednost kako Srbije, tako i regiona, kao i za budućnost.

„Moramo da živimo jedni pored drugih“, rekao je Vučić i dodao da će se Srbija i ubuduće ponašati odgovorno.

Kosovske vlasti zatražile su od Ustavnog suda Kosova da oceni ustavnost sporazuma o ZSO postignutog 25. avgusta, a srpski zvaničnici ocenili su da je to opstrukcija dogovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.