U trendu

Neophodna rekonstrukcija i restauracija „Pobednika“

BEOGRAD – Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavio je početak izrade projekta rekonstrukcije i restauracije spomenika „Pobednik“ na Beogradskoj tvrđavi.

Kako se navodi u saopštenju, radovi koji podrazumeva statičku sanaciju, restauracije kamenog postamenta i same skulpture spomenika počeće po dobijanju sredstava od Grada Beograda.

Spomenik „Pobednik“ nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, a status kulturnog dobra ima od 1992. godine. Spomenik se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koja kompletno ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za državu.

Zavod je tokom 2018. obavio uvid u to u kakvom je stanju spomenik, označio oštećenja kamene obloge i bronzane skulpture, i obavio detaljno merenje i 3D lasersko skeniranje spomenika, nakon čge je ustanmovljeno da su oštećenja drastično pogoršana u odnosu na 2016. godinu kada je poslednji put obavljena provera stanja.

Zavod je u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Beogradu uradio projekat rekonstrukcije i restauracije spomenika, a za radove na restauraciji predviđeno je okvirno šest meseci, nakon sprovođenja postupka javne nabavke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.