U trendu

Nepravilnosti u radu Visoke poslovne škole

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj podneo je krivičnu prijavu protiv rukovodilaca Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu zbog navodne zloupotrebe službenog položaja prilikom raspolaganja budžetskim sredstvima, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Prijava je podneta zbog nenamenske potrošnje oko 200 miliona dinara, što je utvrđeno višestrukim kontrolama pokrajinske budžetske inspekcije, potvrđeno je za VOICE u ovom sekretarijatu.

Pored toga, prijava u koju je VOICE imao uvid obuhvata i nezakonitosti koje je utvrdila inspekcija Ministarstva finansija, odnosno Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da su bračni par Radovan i Dragica Tomić u sukobu interesa. Dragica Tomić je direktorka Visoke poslovne škole, a Radovan Tomić je bio pre nje direktor, a sada je član Saveta te škole. Njih dvoje su na čelnim funkcijama ukupno 16 godina.

Državna revizorska institucija od juna ove godine boravi u VPŠ, gde proverava poslovanje ove obrazovne ustanove, koja je na osnovu nalaza pokrajinske budžetske inspekcije nenamenski potrošila 193 miliona dinara, zbog čega je protiv odgovornih podneto oko 40 prekršajnih prijava, piše VOICE.

Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov rekao je da u ovoj školi ima više uočenih problema nego u svim ostalim visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Novom Sadu čiji je osnivač Pokrajina (14 fakulteta i devet visokih škola strukovnih studija).

On je, međutim dodao da da ni u kom slučaju neće biti doneta i odluka o gašenju škole, kao što su pojedini mediji pisali „jer ova škola nije pravljena zbog jednog bračnog para“.

„Mi ćemo kao osnivači naći zakonske načine da nekom administrativnom akrobacijom preimenujemo školu da bismo dobili rukovodstvo koje radi u državnom i interesu škole. U narednim nedeljama će pokrajinski organi u dogovoru sa Ministarstvom obrazovanja doći do rešenja koje neće biti na uštrb ogromnog broja zaposlenih koji su za promene i studenata koji tamo treba da završe svoje obrazovanje“, rekao je Pavlov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar