U trendu

Neprihvatljive optužbe SNS na račun urednice RTS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da su potpuno neopravdane i neprihvatljive optužbe Srpske napredne stranke na račun urednice RTS Olivere Kovačević i da je cilj te kritike „disciplinovanje novinara“.

„Posebno je opasna tvrdnja SNS da je ta stranka ‘bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević ocenila je u sredu, povodom poziva vlasniku Adrija medija grupe Aleksandra Rodića u policiju, da bi bilo razumno da na informativni razgovor u policiju budu pozvani i urednici TV Pink i Informera, a ne samo urednici i vlasnik Kurira.

SNS je, nakon toga, ocenio da je to brutalno političko mešanje u istražne radnje koje policija preduzima po nalogu Tužilaštva i zapitao koliki su ukupni prihodi Olivere Kovačević na RTS-u.

„NUNS takodje izražava očekivanje da istraga povodom uznemiravajućih tvrdnji i optužbi u javnom obračunu TV Pinka i Informera, s jedne strane, i Kurira, s druge, neće biti selektivna. Ustav, domaće zakonodavstvo i medjunarodne konvencije garantuju slobodu mišljenja i izražavanja, a bilo kakvi politički, partijski ili ekonomski pritisci na slobodu govora nedopustivi su u jednom demokratskom društvu“, navodi se u saopštenju NUNS-a. 

To novinarsko udruženje je, takodje, pozdravilo i stav predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović da premijer Aleksandar Vučić i sve ostale državne strukture moraju da urade sve što je u njihovoj moći kako bi prestale pretnje novinarima.

Povezane vesti:

SNS optužila urednicu RTS za političko mešanje u posao Tužilaštva

Novinari, šta vas briga koga tužilaštvo saslušava? 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar