U trendu

Neprimereni pritisci na sudije najčešće od kolega, advokata, rodjaka…

Pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović izjavio je danas da je analiza pokušaja neprimernih uticaja na sudije u donošenju odluka pokazala da su u sedam odsto slučajeva pritisak vršili predstavnici izvršne vlasti, a u 93 odsto situacija njihove kolege – sudije, advokati, rodjaci i ostali.

Izvršna vlast u Srbiji imala je sedam odsto pokušaja neprimerenog uticaja na sudije prilikom donošenja odluka, dok su u 93 odsto uticaja oni dolazili od njihovih kolega sudija, advokata, rođaka, prijatelja, „šurnjaja“, biznismena, rekao je Backović novinarima tokom konferencije o izmenama Ustava u cilju povećanja sudske nezavisnosti.

Backović je dodao da su to podaci Funkcionalne analize pravosudja u Srbiji, Svetske banke, na osovnu razgovora sa sudijama.

Pomoćnik ministra je to saopštio upitan da li se može očekivati da se izmenama Ustava u cilju povećanja sudske nezavisnosti u potpunosti otkloni uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na pravosudje.

„U svakom slučaju, Ministarstvo pravde se zalaže za nezavisno sudstvo kao jednu od garancija nepristrasnosti sudstva“, naveo je Backović.

U strateškim dokumentima o reformi pravosudja predvijene su aktivnosti koje isključuju mogućnosti neprimerenih uticaja na sudske odluke različitih činilaca, ali ne i izvršne vlasti, dodao je on.

„Neophodno je isključiti mogućnost politizacije odluka, a sa druge strane, kao balans tome, Ustavom i zakonom potrebno je predvideti konkretnu sprovodljivu odgovornost za donošenje odluka, kako pojedinih sudija, tako i sudstva u celini“, rekao je Backović.

Na skupu “U susret izmenama Ustava: Ustavni položaj sudstva“ ocenjeno je da su izmene Ustava u pravcu nezavisnosti pravosudja neophodne, jer je taj najviši pravni akt iz 2006. godine izazvao čitav niz kontroverzi i primedbi od samog početka, ne samo medju domaćim stručnjacima, već i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Konferencija je okupila više od 200 sudija i stručnjaka i prva je u nizu skupova predstavnika Ministarstva pravde i Vrhovnog kasacionog suda kako bi se kroz izmene Ustava došlo do najboljeg rešenja za jačanje nezavisnosti sudstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar